Rendhagyó évadnyitó a Miskolci Nemzeti Színházban

Színpad

 
(MTI) - Kiss Csaba azt mondta, a 189. évadnyitón nem hagyományosnak mondott beszédekre gondolt, inkább azt szerette volna, ha mindenki valamely színházhoz köthető élményéről beszél. Ennek kapcsán osztotta meg a gondolatait az európai színházról, arról a gondolatvilágról, illúzióról, amely 2500 éve létezik a kontinensen.
 
Mint elhangzott, a miskolci színházban egy újfajta irány indul el az idén, amelynek a művész lesz a legutolsó gyújtópontja, közben pedig megannyi szereplővel, munkatárssal együttműködve fognak dolgozni, hogy tökéletesen jelenítsék meg az elképzelt illúziót. Az igazgató hozzátette: a cél az együttgondolkodás, az erős társulati összmunka, a kulturális elértéktelenedés megállítása, a színház és a közönség viszonyának megújítása. Az évad egy ötéves közös munka kezdete.
 
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere bejelentette: Kilátódíjat alapít a legjobb pályakezdő színésznek - a Miskolci Nemzeti Színház új társulatában tíz főiskolás, illetve frissen végzett színész van. A 100 ezer forintos jutalmat a társulat szavazata alapján az évadzáró társulati ülésen fogják átadni. Megfogalmazása szerint a színház központi szerepet kap Miskolc új kulturális koncepciójában. Kiemelte: mivel nagyon szűk lett a színházba járók köre, nyitni kell a város felé. "A színház a kőfalalakon keresztül szivárogja ki a város felé, ami a teátrumban történik" ? fűzte hozzá.
 
Az évad színeit ? a négy különálló színházként működő játszóhelyet ? Keszég László rendező mutatta be. Mint mondta, a miskolci teátrum épületegyüttese teljesen egyedülálló. Egy hatalmas színházi komplexumban a különböző játszóhelyek is önálló szerephez jutnak, ezt a színekkel jellemzik. A nagyszínházat a bordó jelöli, a szürke a kamara, a kék a csarnok, a zöld pedig a játékszín.
 
Az évadnyitón bemutatták a nagyközönségnek a színház új logóját, amely az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatóival közös "Arculatkísérlet" eredménye. Augusztus 21-én elindult az új színházi honlap is, amely formailag és tartalmában egyaránt megújult, dinamikus, felhasználóbarát webes felület lett.
 
Szabó Máté rendező beszámolt a szeptember 2-ra tervezett Szünnap ünnepről, amikor Miskolc főutcáján megünnepelik a "pihenést". Ekkor lesz az évad első bemutatója, a Mi és Miskolc című életútjáték, amely 12 színész, a rendező és egy dramaturg százkilencven kilométeres sétája során született, amikor két hét alatt elgyalogoltak Budapestről Miskolcra.
 
Az évadnyitót a Miskolci Nemzeti Színház új pénzének a bemutatása, illetve Szilágyi?Eisemann A pénz beszél, a kutya az csak ugat című dala zárta. Bejelentették azt is, hogy a színház tízmillió forintos európai uniós pályázati támogatást nyert el egészségmegőrzésre.