Romániai magyar színházak szolidaritásukról biztosítják Márta Istvánt

Színpad

Márta István 

(MTI) A közlemény szerint a romániai magyar színházak megszólítva érzik magukat a budapesti Új Színház ügyében, mivel az igazgatói székéért versenybe szállt pályázók kiemelten fontosnak tartják a határon túli magyar színházakkal történő kapcsolattartást és együttműködést. "Mint a romániai magyar színházakat tömörítő érdekvédelmi szövetség létrehozásának kezdeményezői, megdöbbenéssel vettük és vesszük tudomásul az elmúlt napokban az Új Színházban bekövetkezett igazgatóváltásról megjelenő híreket" ? olvasható a nyilatkozatban.

 
A színházigazgatók közleményükben hangsúlyozzák: alakuló szervezetüktől idegen minden kirekesztő, szélsőséges nézet, és kötelességüknek érezik fellépni minden olyan esetben, amikor a politikai döntések során mellőzik a szakmai szempontokat. "Azt gondoljuk, hogy a határon túli magyar színjátszás magas szakmai szintje és specifikus helyzete miatt ? legyen szó a Kárpát-medence bármely országában működő társulatról ? többre érdemes, mint arra, hogy átgondolatlan és az előzetes egyeztetések hiánya miatt hiteltelenné váló stratégiákban kirakatbábu szerepet töltsön be" ? fogalmaznak.
 
 
Emlékeztetnek arra, hogy a kulturális és színházi területen is csak hosszú távú tervezéssel és következetes intézkedésekkel lehet jelentős eredményeket elérni. Ebből kifolyólag ? mint írják ? értetlenül és aggódva szemlélik egy 13 éve tartó színvonalas, szakmailag eredményes munkafolyamat hirtelen félbeszakítását.
 
 
A közlemény aláírói szolidaritásukról, illetve elismerésükről biztosítják Márta Istvánt, valamint kifejezik köszönetüket egy, az anyaország határain kívül eső színházakat tömörítő érdekvédelmi szervezet megalapításának kezdeményezésében nyújtott segítségéért. Mint azt a nyilatkozat egyik aláírója, Béres László, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója elmondta: a szeptember 30. és október 9. között lezajlott IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium keretében tartották meg október 5-én a színházigazgatók találkozóját, amelynek fő témája egy romániai magyar színházakat tömörítő érdekvédelmi szövetség létrehozása volt. Terveik szerint november végéig szeretnék megtartani a szervezet alakuló ülését ? tette hozzá. Kitért arra, hogy a romániai magyar színházak közül a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal nem tudták felvenni a kapcsolatot, így nem képviseltették magukat ezen az első gyűlésen. Hozzátette: a színház nincs a mostani közleményük aláírói között sem.
 
 
A nyilatkozatot Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház; Béres László, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház,; Keresztes Attila, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat; Deák Gyula, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes; Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat; Kolcsár József, a Kézdivásárhelyi Városi Színház; Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház; Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház; Parászka Miklós, a csíkszeredai Csíki Játékszín; Szabó K. István, a nagyváradi Szigligeti Színház; Zakariás Zalán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és Sebestyén Aba, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője írta alá.