Stubendek Katalin az "Év színésze" Pécsett

Színpad

 
Tízéves jubileumához érkezett idén a British American Tobacco Hungary által alapított BAT Közönség-díj. A nagyvállalat, amellett, hogy évről évre jelentős összeggel támogatja a Pécsi Nemzeti Színházat, az 1994/1995-ös színházi évadban díjat is alapított "Az évad legjobb előadóművészi alakítása" elnevezéssel. A díjat minden évben, az évad legnépszerűbb művésze kapja, az előadásokat követően összegyűjtött közönségszavazatok alapján.
My Fair Lady My Fair Lady
 
Színházjegyükhöz a nézők szavazócédulát kapnak, amelyre az előadás végén felírhatják annak a művésznek a nevét, aki aznap a legjobban tetszett, majd a lapot be kell dobni egy ládába. Minden bemutató új jelölteket hoz, így a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik a színházi évad végéig.
Az elmúlt tíz évben számos neves pécsi művész büszkélkedhetett azzal, hogy elnyerte a díjat, a közönség szimpátiáját. Elsőként Moravetz Leventét választotta a "nagyérdemű" a legjobbnak. Fillár István két alkalommal nyerte el a díjat, amelyet a színészek is nagy becsben tartanak, hiszen az valóban a közönség véleményét, értékítéletét tükrözi.
Az Ördög - Lipics Zsolttal
 
A hagyományokhoz híven a színház egyik premierjén - ez alkalommal Rostand Cyrano de Bergerac című színművének bemutatóján - nyújtották át a BAT-díjat. A közönség a 2003/2004-es évadban Stubendek Katalin színművésznőt találta a legérdemesebbnek az elismerésre. A művésznő az elmúlt évadban többek között a My Fair Ladyben és Molnár Ferenc Az Ördög című darabjában nyújtott kiemelkedő alakítást Eliza Doolittle, illetve Jolán szerepében.

Stubendek Katalin

2002. augusztusában szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. A művésznő a Pozsonyi Színművészeti Főiskolán végzett, a komáromi Jókai Színház után a győri, majd a zalaegerszegi színház tagja volt. A fiatal színművésznő nemcsak a közönség, hanem a társulat művészei körében is nagyon népszerű.

További legfontosabb pécsi szerepei:

Jézus Krisztus Szupersztár - Mária Magdolna
Valahol Európában - Éva
Fekete Péter - Clair

A British American Tobacco Hungary mecénási tevékenységének középpontjában a kultúra, az oktatás és a környezetvédelem áll #8722; Pécsett és országos szinten egyaránt. A vállalat fontos szerepet vállal a meglévő kulturális értékek megőrzésében, és ösztönzi az új értékeket teremtő, kísérleti művészi alkotómunkát.
Ennek keretében támogatja a Pécsi Nemzeti Színházat és vesz részt a pécsi Szabadtéri Színház megújításában. A város minden bizonnyal számíthat a társaság segítségére akkor is, ha sikert ér el az "Európa Kulturális Fővárosa 2010" pályázaton.

Fotó: Körtvélyesi László