Szegedi Alternatív Színházi Szemle ötödször

Színpad


ladanyiandrea.jpg
Ladányi Andrea

2004 óta már csak előzsűrizett előadások meghívott résztvevői az Alternatív Színházi Szemlének. A Szemle rangját növelik a neves szakemberekből álló zsűri által kiosztott díjak. A zsűri munkájában idén három elismert író vesz részt. A zsűri elnöke a hagyományokhoz híven újra Forgách András író, dramaturg lesz, tagjai Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és Podmaniczky Szilárd író, publicista.

  Ízelítő a SZASZSZ szakmai programjaiból. Fotó-sok címmel a tavalyi szegedi fotós workshop legjobb felvételeiből nyílik kiállítás a Grand Caféban. Az egyik kiállító, Pelczer Dóra fotói az idei sajtófotó kiállítás anyagába is bekerültek. A Hűsítő címmel megrendezett nyitott szakmai beszélgetéseket három fiatal kritikus: Miklós Melánia, Sebők Borbála és Deme László vezeti minden délután a Grand Caféban. A fesztivál egész időtartama alatt izgalmas színháztörténeti kiállítást nézhet meg és beszélgetéseket hallgathat, aki ellátogat a Belvárosi Mozi Balázs Béla termébe. A téma: az Eötvös Loránd Tudományegyetem egykori, legendás Egyetemi Színpada. Nánay István színikritikus könyvben tárja fel az intézmény történetét, a kiállításon az Universitas Együttes működését ismerhetjük meg tablók és CD-ROM segítségével.
A fesztivál honlapján naponta friss fesztiválnaplóval jelentkezik Jászay Tamás színikritikus. Kenyeres Csilla fotóművész az előző napi előadásokról készült fotóival látja el a szöveget. Bemutatkozik a válogató a címe annak a filmválogatásnak, melyet a Grand Caféban vetítenek majd. Ebben az idei SZASZSZ versenyprogramjának válogatója, Goda Gábor mint társulatvezető mutatkozik be: csapatának munkáiból készült filmekből ismerhetjük meg a csapat gondolkodásmódját. Az Artus élőben is fellép: a nyitónapon Sztélé című új előadásukkal szerepelnek Szegeden.
  A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor válogatta. A versenyprogramban szereplő előadások az alábbiak. Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva: Pre Actio; LA Dance Company - Ladányi Andrea Társulata: 1 duo 2 solo; Andaxínház: Forte Piano; TÁP Színház: Keresők; Finita la Commedia: Woyzeck-koncert; Réti Anna: Lélek pulóver nélkül; Don't EAT Group - Juhász András: Landscape - videóáldozat; Közép-Európa Táncszínház - GK Impersonators: T.E.S.T.; Szentkirályi Színházi Műhely: A Kilimandzsáró hava; Színház és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyam: K. MAMA.

retianna.jpg
Réti Anna

  A SZASZSZ-szal párhuzamosan fut idén is a THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója elnevezésű fesztivál. A szegedi MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül az egyhetes programsorozat keretében.

A programkínálat kialakításában továbbra is meghatározó a 2003-ban indított Déli Vonal-koncepció, azaz földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A THEALTER - 2010-ben XX. évébe lépve - kapcsolódik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekthez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll majd.
  Ízelítő az idei THEALTER programjából. A szegedi Metanoia Színház új, Előkészületek. Deszkák, pallók... című produkcióját Perovics Zoltán rendezőként jegyzi, a közreműködők között ott találjuk a Szegeden is jól ismert Hólyagcirkusz társulatot. A Barboncás Egyesület vegyes bábtechnikát alkalmazó, kortárs szövegekre és festményekre komponált Álom-kép-tár című produkciójának látványvilágát és humorát Perovics Kiss Ágnes előadásában gyermekek és felnőttek egyaránt élvezhetik. A Benkő Imola Orsolya vezette Szegedi Focus Műhely INGER-kísérletek című, a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén kalandozó előadása mellett minden korosztálynak színvonalas szórakozást ígér a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosainak meseelőadása, az Aranyszőrű bárány.
  A berlini Acud, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület közösen mutatja be a német és vajdasági magyar színészek közreműködésével készült Beszélgetés című színházi trilógiát, melynek első két darabját már láthatta a berlini közönség, A harmadik előadás ősbemutatóját, illetve a teljes trilógiát azonban a szegedi közönség láthatja elsőként. Új produkcióval jelentkezik a vajdasági Urbán András Társulata is, Pilinszky János Urbi et Orbi című darabját alkalmazták színpadra. Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő korábban publikálatlan műve ihlette Döbrei Dénes vajdasági táncos-koreográfus új, francia művészek, illetve koprodukciós partnerek közreműködésével készült előadását. Az idei THEALTER-re látogatnak művészek Ukrajnából, Oroszországból, Csehországból, Svájcból, Bulgáriából, valamint Spanyolországból.
A fesztivál idején a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat. Az irodalomkedvelőket a Fosszília szerkesztői és szerzői várják találkozóra, egy alkalommal pedig a szegedi Csillag Börtönben vendégszerepel a THEALTER Fesztivál.
 
Korábban: