Szegedi Szabadtéri Játékok: ismertették a jövő évad műsorát

Színpad

(MTI) - Kesselyák Gergely sajtótájékoztatón elmondta: Puccini Turandot című operáját utoljára 1989-ben állították színpadra Szegeden; a bemutató aktualitását a zeneszerző születésének 150. évfordulója adja.
    Az opera műfaját úgy lehet a Dóm téren tartani, ha új nézőréteget is bevonnak, és leginkább a fiatalok felé fordulnak; erre ez az egyik legjobb darab - fogalmazott a tanácsadó, aki egyben az opera rendezője is.
    Szavai szerint az operett műfajban a tavalyi Csárdáskirálynő és az idei Marica grófnő kijelölt egy egyenest, amelyet nevezhetnek a szegedi szabadtéri operett minőségi képének; utóbbi darab, Eszenyi Enikő nagy sikerű produkciója jövőre visszatér.
    Kitért arra, hogy a musical egy művészeti vezetőnek mindig érzékeny pont, hogy "üzlet-e" a számos kitűnő darab ellenére. A következő évad produkciója, a Szentivánéji álom alkotói garanciát nyújtanak arra, hogy a bemutató művészileg igényes vállalkozás lesz - hangsúlyozta Kesselyák Gergely.
    Hozzátette: a Budapesti Operettszínházzal együttműködve állítják színpadra Shakespeare kedvelt vígjátékát, amelyben egyedülálló dzsessz és népzenei elemeket is felvonultatnak. A Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére készülő "worldmusicalt" Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és Müller Péter Sziámi szövegeivel mutatják be.
    Kesselyák Gergely elmondta azt is, hogy jövőre színpadra állítják az István, a király című klasszikus darabot, amelyet az Magyar Televízió A Társulat című műsorában kiválasztott tehetségek adnak elő.
    A produkció bemutatója a Budapest Sportarénában lesz, a SZSZJ által tervezett és kivitelezett díszletekkel, jelmezekkel. A darabot ezt követően láthatják az érdeklődők a szegedi szabadtérin, ahol a kétévente "szokásos" nemzetközi néptánc fesztivált is megrendezik - tájékoztatott a művészeti tanácsadó.
70 ezer néző
A Dóm téri színpad programjaira összesen több mint 70 ezren váltottak jegyet, amely 96 százalékos látogatottságot jelent. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaiból származó összbevétel megközelítette a 300 millió forintot. Sikeres volt a játékok költségvetéséből működtetett újszegedi színpad is, ahol többek között Móricz Zsigmond A zördög című darabjából készült előadást láthatták az érdeklődők.

    Bátyai Edina, a SZSZJ igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: az idei évad tizennyolc előadásból tizenegy teltházas volt. Hatalmas érdeklődés övezte a Macskákat, a Marica grófnőt és az Anatólia tüze török tánccsoport produkcióját. A Bánk bán és a Rudolf estéin 90-95 százalékos volt a látogatottság. A következő évad jegyértékesítése a tervek szerint szeptemberben kezdődik - fűzte hozzá.
    A sajtótájékoztatón Botka László, Szeged polgármestere bejelentette: az önkormányzat közgyűlése idén júliusban nem egy, hanem három évre szavazta meg a játékok költségvetését.
    A következő három esztendőre így előre biztosítják az anyagi forrást a város részéről, amely évente 220 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál vezetője szabadkezet kapott a fenntartótól, hogy szerződéseket kössön és műsort hirdessen - tette hozzá a polgármester.