Szigligeti Színház - Szolnok, 2002-2003 évad

Kultpol

Szilágyi Pál (fotó) volt az első rendező, direktor, ha úgy tetszik az első színész is a Tisza parti városban. Szilágyi, aki 1821-ig a Székesfehérvári Nemzeti Színjátszó Társaság tagja volt, Szolnokon átutazóban 1822 végén megbetegedett, tüdőgyulladást kapott. Betegágyánál felkereste néhány vándorszínész és kölcsön 80 forintjából kiváltották zálogban lévő színházi kellékeiket. Megszületett a színház
De mit játsszanak? Nincs szövegkönyvük, nincs egy darab, amit megtanulhatnának. A dilemmát Szilágyi oldotta meg: többször játszott Hirschfeld: Tündérlak Magyarhonban című vígjátékában, emlékezett minden szereplő "mondókájára", így leírta a darabot. Maga a huszár szerepét játszotta el. Szilágyi Pál alkalmi színházát követően csak 1836 tavaszán érkezett újra társulat Szolnokra.
Balogh István színháza - a második Szolnokon fellépő együttes - 1836. május 18-tól június 12-ig vendégszerepelt a Tisza partján, s mutatta be először a szolnokiaknak a Romeo és Júliát. 17 év múltán, 1853-ban érkezett újra a városba - sorrendben a harmadik - vándortársulat, Kétszery József vezetésével. (Egykoron Petőfi is játszott ebben a társulatban.) Az 1860-as évektől már csaknem minden nyáron vendégszerepelt Szolnokon egy-egy vándortársulat.

Napjainkra átváltozott a világ! Állandó társulattal, korszerű épületben, kiváló technikával, tánckarral, zenekarral működik a Szigligeti Színház. Igazgatója dr. Szikora János (fotó) Jászai Mari-díjas (1988) színész, rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1997) kitüntetettje.
Szikora az ELTE-n szerez jogászdiplomát, de nem szakmájában helyezkedik el. Beiratkozik a Színház - és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. Folytatja, amit egyetemi évei alatt elkezdett: BROBO néven szervezett avantgard társulatot. 1979-ben szerez diplomát, vizsgarendezése - saját adaptációban - Kafka: A per című regénye volt.
Ezt követően szerződik a Pécsi Nemzeti Színházhoz. Rendezői, művészeti tanácsadói karrierje változatos, igényes feladatokat lát el. Szerepel néhány filmben, munkáját több szakmai elismerés, fesztiváldíj is övezi a kitüntetések mellett.

A szolnoki színház a 2002-2003-as évadot szeptember 27-én kezdte Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című vígjátékával, rendezte: Csiszár Imre, majd október 11-én bemutatták a második új darabot is, Huszka Jenő: Lili bárónó című operettjét, rendezte: Ács János. Huszka örökszép, szárnyaló zenéje, az igényes szereposztás a legújabb bemutatón is - hasonlóan a hatvanas évekhez - nagy sikert aratott, s nyújtott önfeledt szórakozást. (Kép: Mertz Tibor, Báró Malomhegyi a Lili bárónőben)
Az évad harmadik premierjét, egyben az Atlantisz program első produkcióját december 6-án láthatja a közönség. Igor Bauersima: Norway Today - Dráma az interneten című produkcióját állítja színre Réczei Tamás vendégrendező. A darabot Kúnsági Klára fordította, a fiú szerepében Deme Gábor játszik, a lányt Huszárik Kata alakítja.

Deme Gábor Huszárik Kata
December 13-án lesz az óév utolsó bemutatója. Füst Milán: Catullus - dráma 2 részben - című művét Szikora János rendezi. Catullus szerepében: Seress Zoltán, Clodia: Melkvi Bea. (képeink) Füst Milán gyönyörű, örökbecsű darabja a lélek bonyolultságáról, a szerelem engesztelhetetlenségéről szól, gyötrelmes játékról, érzelmi kiszorítósról, pattanásig feszült helyzetekről, ahol a szeretet már kevés. Élni ugyanis csak szenvedéllyel, csak az erőket végsőkig megfeszítve érdemes - mondja a rendező direktor.
Seress Zoltán Melkvi Bea
1905. február 28-án Szolnok város képviselőtestületében Lippe Vilmos kir. táblabíró közbenjárására Kludik Gyula polgármester is felvetette az állandó színház építésének szükségességét. Az addig színielőadásokra használt épületet a Scheftsik-kertben más célra alakították át. Indítványt tett, hogy a képviselőtestület Lippich Gusztáv főispán elnöklete alatt járjon el az új színház ügyében. A színházavatásra 1912. április 20-án került sor. Az épületet Spiegel Frigyes és Englerth Károly budapesti műépítészek tervezték, s Bede Antal szolnoki építész vezetésével építették föl. A színházavatásra Mariházy Miklós társulatát hívták meg.
Talán törvényszerűnek is nevezhetnénk a folyamatokat, talán nem, a lényegen nem változtat: az 1980-as évek végére ismét elhasználódott a #8217;45-ben lebombázott, többször felújított színház. A munkavédelmi hatóságok 1989-ben életveszélyessé nyilvánították az 1963-ban "újjáépített" épületet.
Schwajda György akkori igazgató a színház müködéséért 1990. tavaszán már nem vállalta a felelősséget. A jelenlegi színházépület tervezése, építése szűk két évig tartott. Az építésztervező Siklós Mária, a belsőépítész Schinagl Gábor volt. Az új színházépületet 1990. április 11-én adták át rendeltetésének.
A Szigligeti Színház épülete
A színház nézőtere
2002. októberében még a következő darabok láthatók a színházban: 29-én: Lili bárónő, 30-án és 31-én a Játék a kastélyban, illetve a Szigligeti kanapé keretében zenés talk-show Szentpéteri Csillával.
Az évad további bemutatói: 2003. január 17-én Csehov: Ivanov - dráma, február 7-én Mark Twain: Koldus és királyfi - zenés szinpadi játék két részben, március 21-én Terrence McNally - David Yazbek: Alul semmi - musical, végül április 25-én Georges Feydeau: Bolha a fülbe című vígjátéka zárja a sort.
A színház nézőterében olyan műszaki megoldás található, mely segítségével a halláskárosultak is maradéktalanul élvezhetik a darabokat.

Kapcsolódó link:
Szigligeti Színház honlapja

Kapcsolódó cikk:
Lili bárónő - kritika