Első darabját, az Életem, Zsókát még a Nemzeti Színház ösztöndíjasaként írta? Szerencsém volt, mert ölembe hulltak a bemutatók. Nem vagyok ugyanis az a kimondottan harcos típus, nem kilincselek a darabjaim sorsáért. Jóbarátom, Gyurkovics Tibor "neopasszívnak" hív, és igaza van. |
Lőte Attila | Hafner Anikó | |
Mostani darabja, a Turini nyár hogyan született? Eredetileg hangjáték volt, és az öreg Kossuth szerepét Sinkovits Imre játszotta, akinek ez volt az utolsó rádiófelvétele. Ezzel búcsúztak tőle a rádióban. A hangjáték megjelent a Prágai szerelmesek című kötetemben, ott olvasta Bánffy György, akinek nagyon mgtetszett és el akarta játszani. 12 évig volt irodalmi vezető különböző vidéki színházaknál, legutóbb Deberecenben. Miért hagyta abba? Ezek a munkák mindig Lengyel György személyéhez kötődtek, akihez régi barátság fűz. Nyolc évig dolgoztunk együtt Debrecenben és négy évig Pécsett - jó volt, szép volt, elég volt. Az Ön eredeti műfaja mégis a novella. Az idei Könvyhéten jelent meg legújabb novelláskötete, a Pál apostol szigetei, amelynek darabjait eredetileg a Lyukasórának írta. Igen, az az, amit legjobban szeretek: írni a novellákat. Nem kell mindig aktivizálódni, nyüzsögni a közéletben. Ezért nem is szeretem a publicisztikát, mert az ember azt hiszi, hogy írt valamit, holott nem marad utána semmi. 71 évesen már arra is kell figyelni, hogy ne csináljak felesleges dolgokat. Vendégként és meghívottként jelen lesz a Nemzetközi Borfesztiválon, amelyet a Várban rendeznek. Tavaly a képzőművészet és a bor kapcsolata volt a középpontban, most az irodalom. Már a nyáron meghívtak Röjtökmuzsajra, borkóstolóra. A kedvencem a finom vörös bor. Úgy találom, hogy újra feljövőben ez a szakma, hiszen a magyar borászok világhírűek. Én mint régi vendéglős dinasztia tagja örömmel látom, hogy a régi vendéglős világ magára talál. Anyai nagyapámnak éppen a Várban, az Országház utcában volt étterme 1938-ig, ahol gyerekként sokszor megfordultam. Apámnak viszont a Rózsa utca-Dob utca sarkán volt a vendéglője, ahol magam is inaskodtam. Ezért mindenképpen pártolom, hogy végre a kulturált vendéglátás és a magyar ízek domináljanak a nemzetközi gyorsbüfékkel szemben. |