Milyen Nemzeti Színházat szeretnék?

Színpad

A 160 oldalas pályázatom lényege, hogy az általunk elképzelt színház nem nyakkendős szentély, de nem is mindent befogadó, eklektikus művelődési ház, afféle búcsújáró hely lenne. Nyitott Nemzeti Színházat szeretnénk Vidnyánszky Attila művészeti vezetővel, akivel közösen pályáztunk.

Mit ért nyitottság alatt?

Nyitott elsősorban befelé, a műhelymunka felé. Ezért szeretnénk létrehozni a Nemzeti Színházi Akadémiát, amely nem a meglevő főiskola ellen, hanem azzal párhuzamosan, más oktatási rendszerben működne, hazai és külföldi vendégtanárok közreműködésével.
Nyitni szeretnénk a határon túli magyar színházak irányába is. Minden évben megrendeznénk a Magyar Drámák Fesztiválját és a Kelet-Nyugat Nemzetközi Színházi Fesztivált. A stúdió kiváló technikai lehetőségeivel kifejezetten alkalmas a magyar és külföldi kortárs művek műhelyének, felolvasó és beavató színpadnak egyaránt. Mindketten úgy gondoljuk Vidnyánszky Attilával, hogy a mozgás nemzetközi nyelv, ezért fontos lenne a tánctagozat létrehozása az új Nemzetiben. Az évi egy, gyerekeknek szánt bemutatóval nyári "vándortársulatot" alapítanánk Korona Theátrum néven, amely a régi vándorszínházak mintájára járná az országot. Az eredeti bemutató helyszíne pedig a Nemzeti Színház környéke lenne.
Ugyancsak élni kívánunk azzal a lehetőséggel, hogy 2004-re felépülő Millenáris Városközpontban koordinációs szerepet vállaljunk a társművészetekkel, a felépülő Nemzeti Koncertteremmel, a Hagyományok Házával és a Modern Magyar Művészeti Múzeummal.
És végül, de nem utolsósorban nyitnánk Európa felé: évi egy alkalommal bemutatkozási lehetőséget adnánk egy európai színháznak. Már szándéknyilatkozatunk van Varsó, Belgrád, Szlovák és Szlovénia nemzeti színházaitól.

Vidnyánszky Attila Márta István

Az Új Színház igazgatójaként sikeres színházat mondhat magának. Miért pályázik tehát?

Valóban, úgy érzem, az eddigi négy évem alatt elvégeztem a színigazgatói "gyorstalpaló tanfolyamot". Sokat meditáltam, hogy pályázzak-e, de a szakmából rengetegen bíztattak. A Nemzeti Színház olyan lehetőség, amely összefogó erő tud lenni az ország színházi életében. Ehhez a művészi munka mellett a gazdasági-finanszírozási stratégiát is meg kell változtatni. Pályázatunk hangsúlyozottan figyelembe veszi a 2004-es európai csatlakozást, amelyben a mostani színházi struktúra nem tud hatékonyan részt venni. Ezért a Nemzetit nem részvénytársaság, hanem kht. formájában kellene működtetni, mert így jó eséllyel pályázhat a későbbiekben EU-támogatásért.