Színikritikusok Díja 2005-2006

Színpad

(mti) A színházi kritikusok 27. alkalommal odaítélt elismeréseit a budapesti Katona József Színház stúdiószínházában, a Kamrában csütörtökön este adták át.
A legjobb előadásnak járó díjat a Krétakör Színház Peer Gynt című, Zsótér Sándor rendezte előadása, valamint a Troilus és Cressida, a Katona József Színház előadása, Silviu Purcarete rendezése nyerte el. A Troilus és Cressidának ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat is.
A legjobb díszletért és a legjobb jelmezért járó elismeréssel is a Troilus és Cressidát, Helmut Stürmernek az előadáshoz készített munkáit jutalmazták a bírálók.
Az elmúlt színházi évad legjobb zenés-szórakoztató előadásának a Producerek bizonyult, amelyet Szirtes Tamás állított színpadra a Madách Színházban.
A legjobb független színházi előadásért járó díjat a budapesti Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabjának ítélték a kritikusok, az előadást Pintér Béla rendezte.
A legjobb gyerekelőadásnak A sötétben látó tündér, az Örkény Színház produkciója bizonyult, Bagossy László rendezésében.
A legjobb női főszereplőnek járó színikritikusi elismerést Hámori Gabriella vehette át az Örkény Színháznak Az üvegcipő és az Élektra című előadásában nyújtott alakításáért.
A legjobb férfi főszereplő díját Gyabronka József kapta a Krétakör Színház Peer Gynt című előadásának címszerepéért.
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Godot-ra várva című előadásában nyújtott alakításáért Péter Hilda vehette át a legjobb női mellékszereplő díját, a legjobb férfi mellékszereplő díját Fodor Tamásnak ítélték az Örkény Színház Élektra és a Stúdió "K" Barbara őrnagy című előadásában mutatott játékáért.
A legígéretesebb pályakezdőnek Tornyi Ildikót minősítették a kritikusok a Pesti Színház Lila ákác című előadásában nyújtott teljesítményéért.
Különdíjban részesítették a Mozart-maraton alkotóit.
A Fővárosi Önkormányzat különdíját László Zsoltnak adták át a Nemzeti Színház Oidipusz című előadásának címszerepéért. Az előadást Sopsits Árpád rendezte.
Bertók Lajosnak posztumusz életműdíjat adományoztak a színikritikusok.