Vízkereszt a Kastélyparkban

Színpad

 
- Mekkora helyet foglal el a szívében Keszthely?

- Úgy kérdezze, hogy milyen helyet és akkor azt mondom, hogy napsugarasat. Az ember általában önző, szereti, amit ő talált ki, amit ő hozott létre. Egyébként minden adott volt ehhez. Keszthelyről származik a családunk, mert a feleségem, Básti Juli papája keszthelyi születésű. Valahogy így keveredtünk oda. A Festetics-kastély nekem is gyerekkori élményem, szerelmes viszony.
Szerelemből lett Keszthelyen nyári játék.
Kecskeméten rendeztem a Tévedések vígjátékát - kopogjuk le, hat év óta még most is nagy sikerrel megy a Vidám Színpadon -, s annyira szerettük azt az előadást, hogy az évad befejeztével nem széledtünk szét. A társulat elvállalta, mutassuk be a keszthelyi közönségnek, és a nézőszám arányában kapjanak gázsit. Emlékeim szerint nem jártak nagyon rosszul. A tíz előadásból, amit kitűztünk, nyolc előadásnyi pénzük lett.

- Ez volt a hőskor. Tavaly óta már a Vidám Színpad jelenti a Játékok intézményes hátterét. Az is gyakorlattá vált, hogy a nyári bemutató beépül a színház műsortervébe. Így volt ez tavaly a Figaro házassága esetében, s ez "sors" vár a Vízkeresztre is.

- Jelentős különbség, ha egy előadás csak tíz este fut, mint ha úgy készítjük a produkciót, hogy siker esetén, több évig játsszuk majd.

 
 
- Márpedig több éve "termést hoznak" azok Shakespeare-rendezései, amelyek a Festetics-kastély parkjában kerültek először közönség elé. Elégedetté teszi?

- A Tévedések vígjátéka hat esztendeje megy. Ha úgy számoljuk, hogy az ember mondjuk hatvan évet él akkor ez igen szép teljesítmény.

- 2000 nyarától zsinórban Shakespeare-vígjátékokat láthatott a néző a Kastélyparkban. Egészen tavalyig, amikor a Figaro házassága került színre. Most újra visszatért a mesterhez. Miért?

- Megígértük. Azt mondtuk, veszünk egy nagy (beaumarchais-i) levegőt, és aztán majd visszatérünk hozzá. Betartjuk az ígéretünket.

- A keszthelyi Vízkereszt-bemutató egyik fő attrakciója a Quimby együttes fellépése. Nem csak zeneszerzőként jegyzik a produkciót, hanem élőben kísérik a dalokat, illetve maguk is eljátszanak néhányat. Mit adhat hozzá egy rock zenekar Shakespeare-hez?

- Rengeteget. Először is tudnivaló - vagy nem való, de tény -, hogy ezek a vígjátékok zenés-táncos mutatványok voltak. A korszerű színházhoz hozzátartozik, hogy az egész korszerű legyen. A Quimby pontosan olyan zenét játszik, amilyen kell nekünk, keresve sem lehetne jobbat találni. Átütő tehetségű csapat, élén Kiss Tibor gitáros-énekessel, akivel ezt a közös munkát elhatároztuk.

 
 
- Felhőtlen farsangi komédia a Vízkereszt?

- Inkább keserédes. Ha azt halljuk, Böffen Tóbiás, Keszeg András (nálunk Böföghy Tóbinak és Hervasztó Ábrisnak hívják őket) meg Malvolio, rávágjuk, hát persze, őket ismerem. Valahogy ismertebbek, mint a Sok hűhó semmiért Beatricéje és Benedekje. Ugyanakkor, ha nekiveselkedünk elolvasni a darabot, az rengeteg kérdést vet fel. Az 1602-ben született Vízkereszt pontot tesz a vígjátékok korára. Beborul a shakespeare-i horizont. Jönnek a puritánok. Shakespeare mélységes emberismeretről tanúskodik, nem csak a nagy tragédiáiban, hanem itt is. Méltányos és igazságos. Azt mondja, a szenvedélyeinkben gyerekesek vagyunk, túlzóak vagyunk, fantaszták, buták. Ám a gyerekkor elszáll. Egyszer csak jön az Élet, és koppint egy nagyot a fejünkre. És meg kell komolyodnunk, meg kell tanulnunk a rendet. Úgy tűnik, ez rendben van. A darab végén mindenki párra lel.

 
- Vajon a boldogságot is megtalálják annak az oldalán, akivel egybekelnek?

- Ki- ki hogyan "boldogul" a párjával, az kérdés. Olívia grófnő és Orsino herceg nem azt kapják, akiért sóvárogtak. De hála istennek, hogy így alakult, különben rajtavesztenének. Ez nagyon életszerű helyzet. Ugyanakkor a házasságuk nagyon sok boldogságot rejthet magában. Hogy aztán valóban az lesz-e, vagy miféle keserűségekkel szolgál az élet, az már a jövő titka.

Fotó: Bálint F Gyula