Zene a Periférián Koncertek

Színpad

Hétrét együttes
Február 15. - Hétrét / Söndörgő

A dél-nyugat magyarországi Hétrét a tradicionális ír népzenét az erdélyi, moldvai, balkáni, finn dallamvilágból vett elemekkel színesíti.
Zenéjük alapvetően akusztikus, benne a hangszerek széles tárháza hallható a kelta hárfától, a fuvolán keresztül a dél-amerikai charango-ig. Az együttes tagjai rendkívül eltérő tapasztalatokkal, illetve zenei háttérrel rendelkeznek.
A Nyugat- illetve Dél-Magyarország különböző részeiről összeverbuválódott öt magyar zenészt két amerikai hegedűs egészítette ki 1999 őszén, így jött létre a mai felállás.

A Söndörgő a délszláv népzenei hagyományok, népi szokások tisztelete, nehézsége és szépsége hallatszik a dalokban. Ők viszik tovább, éltetik a hagyományokat, mindazt, ami évszázadok alatt felgyülemlett.
Fiatalságuknál fogva vidámak, szertelenek, de zenei és hangszeres tudásuk minden hallgatójukat lenyűgözi és komolyságra inti.
A Magyar Rádió Rt. által 2000-ben is megrendezett népzenei versenyt nagy biztonsággal és fölénnyel nyerték meg. Nagy népzenekutatók - Bartók Béla, Vujicsics Tihamér - gyűjtéseit, és a ma még fellelhető szerb és horvát népzenét tanulmányozzák.
Hangzásuk a tamburazenekari hagyományokra épül. Alkalmanként megszólal a harmonika, a furulya, a klarinét, valamint a balkán népzenéjének jellegzetes hangszerei, a kaval, a gajde, a tarabuka, a tapan, a litárka.
Február 25. - Ultramarin / Bokros

Az Ultramarin zenéjében együtt hallhatók az ősi, hagyományos és a legmodernebb hangzások.
A hegedű hangja és az énekesek a hagyományokat képviselik, a dübörgő ritmusok, a gitár és a szintetizátor pedig a már elmúlt század találmánya.
E két világ sajátos harmóniában egyesülve válik a XXI. század alaphangjává. Az Ultramarin olyan népdalokat játszik, amelyekkel már az óvodában megismerkedik minden magyar gyermek. Ezek a dalok más oldalukról mutatkoznak meg, ezzel illeszkedve a sorba, melyben az egyik ország népzenéje a másik után válik világszerte ismertté, különös, sajátos fordulatokban gazdag, izgalmas élményt jelentő slágerré.
Az együttes sokszínűségét bizonyítják az igencsak különböző stílusok felől érkezett zenészek, a népdalénekes Herczku Ágnes, vagy éppen a KFT-s, Baba Yagá-s Bornai Tibor.

Bokros zenekar
A Bokros zenekar egy egészen új népzenei formáció, melynek tagjai e műfaj élvonalából kerülnek ki. Mindegyik zenész más-más zenekarban tevékenykedik több évtizede (Magyar Tekerőzenekar, Vujicsics, Téka).
A Bokros zenekart a jó barátságon és a hasonló zenei gondolkodáson túl egy régi vágy keltette életre: a bourdon-zene (többszólamú zene tekerőlanttal és dudával kísérve) megszólaltatása, egyfelől a legszigorúbb hagyományőrzéssel, másfelől újító szándékú útkereséssel.
Folk Iván
Február 26. - Folk Iván / Inkább Holnap / Fugato

A Folk Iván Band zömében instrumentális progresszív jazz-rock zenét játszik, melyben érvényesülnek a kelet-európai népzene hatásai is. A gitáré a főszerep, de a billentyűs hangszerek, az ütősök, a basszusgitár mellett olyan hangszerek is helyet kaptak, mint a szoprán szaxofon, a hegedű, a cselló, és a marimba.

A győri fiatalokból álló Inkább Holnap nevű csapat első albumán instrumentális, progresszív rockzenét játszik dob-gitár-basszusgitár-billentyűk felállásban. Egyedi, kategorizálhatatlan zenéjük a 70-es évek nagyjait idézi: East, Yes, Pink Floyd, Van der Graaf Generator.
A zenekar a 2002-es Győri Pop-Rock Fesztiválon elnyerte a Magyar Rádió különdíját.
Fugato zenekar
A Fugato 2000-ben a Városmajori Gimnázium zenészdiákjai létrehoztak egy szintetizátorral és dobbal kiegészített 22 tagú szimfonikus zenekart, amely ötvözi a komoly- és könnyűzene, valamint a jazz jellegzetességeit. A kísérleti jelleggel alakult zenekar, azóta kinőtte magát a gimnazista közegből, zeneakadémista és konzervatóriumi zenészekkel bővült, és több sikeres koncertet adott Budapesten és vidéken is.
Repertoárjukat számos műfaj és stílus színesíti: a szerzemények között éppúgy találunk komolyabb, szimfonikus műveket, mint jazzes, rockos darabokat, középkori stílusgyakorlatokat, vagy szintetizátoros fantáziákat. Ezek egy része rövid történeteket mesél el, jeleneteket, hangulatokat ábrázol. A sokszínű saját szerzeményeken kívül, különlegesen hangszerelt szimfonikus átiratok is elhangzanak (Queen, Jethro Tull, Vangelis, Jean-Michel Jarre, filmzenék...).
A darabokat egyedi hangulatú átvezető-effektusok, versek, gondolatok kötik össze.

Kapcsolódó írásaink:
Herczku Ágnesé a csodálatosan tündöklő hang