A zene világnapja

Színpad

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen rendez ünnepi hangversenyt Budapesten, a Zeneakadémián.

A koncerten Weiner Leó zeneszerző műve, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című drámájához írt kísérőzenéjének hangversenytermi változata csendül fel a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Női Kara előadásában, Héja Domonkos vezényletével.

A Bartók Rádió a korábbi világnapokon megrendezett hangversenyekből válogat és a Muzsikáló reggel adását is a zenei ünnepnek szenteli.

Az m2-n a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjét hallgathatják meg a zenekedvelők. A felvétel a Zeneakadémián rendezett Bartók-esten készült.

A Duna Televízió este 7 órától kezdődően műsorait ugyancsak a világnap köré szervezi. Az érdeklődők megnézhetik az Otello című Verdi-operából készült filmet, meghallgathatják a százötven éves Budapesti Filharmoniai Társaság zenekarának hangversenyét, valamint Bartók Béla: Cantana profana, illetve Kodály Zoltán: Budavári Te Deum című művét. A könnyűzenei műfajból Zorán koncertjét tűzte műsorára a televízió.

A világnap alkalmából a Borsodi Zenei Társaság a miskolci Zenepalotában ad hangversenyt. Fertődön az Esterházy-kastélyban a Fertődi Zeneiskola 25 éves jubileuma alkalmából rendeznek hangversenyt az egykori és a jelenlegi növendékek, Sopronban is ünnepi koncerttel tisztelegnek a zene világnapja előtt. A Győri Filharmonikus Zenekar kortárs zenei estet rendez a Bartók fesztivál keretében, míg Tatabányán az Évszakok Kamarazenekar ad koncertet.