Zeneiskolák a népzene tükrében

Színpad

A meghívóból idézünk:
A rendezvény évről évre nagy érdeklődést vált ki a népzenét tanulók és tanítók körében, egyre nagyobb számban vállalkoznak az iskolák növendékeikkel a bemutatkozásra. Kezdetben csak a fővárosban működő iskolák tanulói léptek fel az eseményen, később csatlakoztak a Pest megyei iskolák, majd a népzenei oktatás terjedésével az ország minden részéről érkeztek népi hangszereken játszó gyerekek és fiatalok, népdalosok, hogy a szakmai zsűri és az érdeklődő közősség előtt mutassák be tudásukat, tehetségüket.
Két éve meghívtuk Erdélyből a Magyarlapádi Hangszer Iskola tanulóit, tavaly a Felvidékről jöttek fiatal zenész növendékek. Az idén a Vajdasági Magyarok Egyesületének népzenei képzésében részt vevő Gondűző Együttes és Szabó Anita lesz a vendégünk, rajtuk kívül még 21 iskola növendéke lép fel a rendezvényen.
A budapesti zeneiskolák és az ország különböző városaiban működő népzenei tagozatok énekesei, furulyásai, a dudások, citerások és zenekarok önálló bemutatkozása után táncházzal várjuk a résztvevőket és a közönséget.
A széki és dunántúli táncok kíséretét a fellépő zenekarok látják majd el. A táncházzal párhuzamosan a zenetanárok és szakemberek Kobzos Kiss Tamás, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatójának vezetésével vitatják meg az aktuális zenepedagógiai, oktatási és művészeti kérdéseket, szakmai zsűri értékeli a növendékek bemutatkozását.

A délelőtt 11 órakor kezdődő rendezvényre - melyre a belépés díjtalan - szeretettel. várjuk a népzene iránt érdeklődő szakembereket és közönséget.