Színházi premierek vidéken

Egyéb


theater_105574_960_720_600x450.png
Fotó: pixabay.com


1. Csokonai Színház (Debrecen): A varázsfuvola

A varázsfuvola nemcsak egyszerű opera, hiszen egyszerre vígopera, nagyopera és daljáték is. Mozart utolsó művét számos alkalommal feldolgozták már, az opera alapját August Jacob Liebeskind Lulu, avagy a varázsfuvola című alkotása ihlette, és mivel Mozart maga is szabadkőműves volt, így az opera tele van ilyen jellegű utalásokkal, szimbólumokkal is. A varázsfuvola rendkívül összetett alkotás tehát, mely magán hordozza a máig is érvényes, felvilágosult eszméket. Pontosan az összetettsége miatt könnyen alakítható a 21. század igényeihez az előadás. A debreceni Csokonai Színház is erre tett kísérletet, amikor megteremtette saját A varázsfuvola-univerzumát. Mozart klasszikusát április 28-án mutatták be a debreceni színházban.


varazsfuvola1_300x307.png
Fotó: csokonaiszinhaz.hu/Máthé András

2. Győri Nemzeti Színház: Bál a Savoyban

Akár egyetlen este képes megváltoztatni emberi sorsokat. Ez történik Nizzában is, a Savoyban megrendezett bálon, ahol egy friss házaspár, Henry és Madeline felhőtlen életébe áll be gyökeres fordulat, amikor feltűnik Henry exbarátnője, aki egy bármikor behajtható, éjszakai együttlétet garantáló váltót kíván behajtani Henryn. A történetet bonyolítja, hogy a bálon megjelenik a feleség, Madeline is, aki megneszeli a dolgokat, és Madeline unokahúga is, aki nem az, akinek elsőre mutatja magát. Ábrahám Pál operettjét először 1932-ben mutatták be Budapesten, és hatalmas sikert aratott. Most Somogyi Szilárd rendezésében tekinthetik meg a nézők az április 22-én bemutatott operettet.


3. Gárdony Géza Színház (Eger): Tárlat az utcán

Vincent van Gogh története még ma is éppoly érdekes és tragikus, mint amilyen egy évszázaddal ezelőtt volt, ezért kell méltóképpen emlékezni a festő drámai sorsára. A Tárlat az utcán című előadás is erre hivatott: Van Gogh és Paul Gauguin közös életét mutatja be, azt a pár hónapot, amelyet együtt töltöttek Arles-ban, és amely drámai fordulattal ért véget. Kocsis István drámáját Beke Sándor vitte színpadra április 8-án az egri Gárdonyi Géza Színházban.

Az egri színház már meghirdette következő évadjának repertoárját, mely az igazi ?klasszikus? népszínházat idézi majd fel.

 


12_duhos_ember_474_279_56483.jpg
Fotó: jegy.hu

4. Pécsi Nemzeti Színház: 12 dühös ember

Tizenkét ember dönt egy tizenharmadik sorsáról. Egy egyszerű bírósági tárgyalásnak induló történet, ahol a tizenkét esküdt közül csak egy bizonytalan. A kocka azonban fordul, és az esküdtek közül egyre többen bizonytalanodnak el, és egyre többen keverik bele személyes történetüket, személyes dühüket a döntésbe. A Reginald Rose által írt alkotást előszőr 1957-ben rendezte Sidney Lumet, a film óriási sikert aratott. Az ebből készült adaptációt most Méhes László vitte színpadra, és május 26-án mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az egri színházhoz hasonlóan már Pécs is közzétette a új évadjának repertoárját, melyről mi is hírt adtunk. A bemutatókat ezen a linken érik el.



Kultúra.hu