A Független Előadó-művészeti Szövetség csütörtök délutánra rendkívüli közgyűlést hirdetett a Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete elé. Szerdán videóközleményt tett közzé Závogyán Magdolna kulturális államtitkár, amelyben az előadó-művészeti intézmények támogatásának szempontjairól beszélt.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár Facebook-oldalán videóközleményt osztott meg. Beszédében elmondta, hogy az állami források rendszerszintű, arányos újratervezésén dolgoznak, amellyel a forrásokat „elsősorban a kötelezően ellátandó kulturális közfeladatokra” fordítják. Mint mondta, a jelenlegi erőforrás-gazdálkodási törekvésekben csak másodsorban vehetik számba a nem kötelezően ellátandó kulturális feladatokat.

Kötelező feladatként Závogyán a közgyűjteményi (levéltári, könyvtári, múzeumi) állomány gondozását, az intézmények fenntartását, valamint a közművelődési közfeladat-ellátást nevezte meg. Statisztikai adatokra támaszkodva hangsúlyozta: a „közönség 80 százaléka a kőszínházakat látogatja”, amely tényt az állami támogatások újragondolt rendszerében is figyelembe veszik, mivel „az állami támogatást mint kulturális alapellátást nem a szervezetek, hanem a nézők kapják.”

Beszédét Závogyán azzal a gondolattal zárta, hogy a szektor jövőképességét tartják szem előtt a döntéshozás során, amely folyamat célja, hogy egyensúlyt hozzon létre „a kulturális akadálymentesítés figyelembevételével.” Ennek előfeltétele az államtitkár szerint a szakmai önszerveződés, a hálózati kiépülés, valamint „piaci alapokra és mecenatúrára támaszkodó struktúra” kialakítása.

A kulturális államtitkár közleménye azokra a véleményekre reagál, amelyek szerint a nemrég közzétett, az előadó-művészeti szervezetek állami támogatását célzó pályázat végeredménye nincs tekintettel a kulturális szegmens fontos szereplőire. A bírálók szerint az idén négymilliárd forintról hatmilliárdra emelkedett állami támogatások elosztásának felülvizsgálata azért is kardinális kérdés, mivel a megnövekedett rezsiárak miatt több kisebb színház, független előadó-művészeti szervezet nehéz helyzetbe – a megszűnés szélére, vagy teljes anyagi csődbe – került.

A kialakult helyzetre adott válaszként a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) rendkívüli közgyűlést hirdetett június 15-én 16 órára a Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete elé. A szervezet szerint a pályázati keretek csökkentésével és a független társulatok figyelmen kívül hagyásával nem érvényesültek szakmai szempontok a támogatások odaítélése során. A közgyűlésre Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert is meghívták, hogy ossza meg a megjelentekkel a FESZ által írt levelekben „megfogalmazott javaslatokkal kapcsolatos álláspontját”, továbbá „a közgyűlés résztvevőit tájékoztassa a 2023. évi pályázati döntések meghozatalának folyamatáról, tapasztalatairól, valamint a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2024. évi költségvetési támogatásának kereteiről.”