Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színművet az Összetartozás Ünnep Családi Fesztiválon mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.

Majzik Edit_Fotó_Klebelsberg Kastély Szalon (002).jpg
A darab főszerepében Majzik Edit játszik majd. Fotó: Klebelsberg Kastély

Hedry Mária írónő Klebelsberg Kuno feleségének, Botka Saroltának életéről írt színművet Árnyéksors címmel. A darab ősbemutatója június 14-én lesz a pesthidegkúti Klebelsberg Kastélyban, a Klebelsberg házaspár egykori otthonában, visszaidézve a házaspár életének itt töltött éveit, majd az özveggyé vált Sarolta kitelepítését és az értékes könyvtár és épületegyüttes szétrombolását.

A színmű elsődleges forrása Klebelsberg Kunóné kitelepítésben írott, Életutunk című naplója volt, emellett korabeli dokumentumokat, egyéb kutatási forrásokat és tanulmányokat is felhasznált a szerző. A mű által megismerhetjük egy kivételesen nagy formátumú politikus és a polgári származású asszony szerelmi házasságának mindennapjai mögött a XX. század ellentmondásokkal teli drámáját, és bemutatja a Monarchia szétesésétől Trianonig, az I. és II. világháborútól az azt követő kommunizmusig, a kitelepítésig a teljes nincstelenségbe taszított Sarolta megpróbáltatásait.

Azonban a dráma nemcsak Botka Sarolta küzdelmes életét tárja a néző elé, hanem Klebelsberg emberi karakterébe és munkásságába is bepillantást enged. Sarolta szemszögén keresztül betekinthet a néző Klebelsberg életművébe, bemutatja hazánk legkiválóbb és legnagyobb hatású kultuszminiszterének kivételes egyéniségét, ily módon a darab jelentős hiánypótló feladatot is betölt. 

Kivételes lehetősége a múltidézésnek, ha a művészet találkozik a tudománnyal, és ebben az egységben a megidézett személyeket visszahelyezi egy alkotás által saját közegükbe, mint Klebelsberg Kuno feleségét, Botka Saroltát Majzik Edit Jászai Mari-díjas színművésznő játéka által. A többi női szerepet Gajdó Delinke, a férfi szerepeket Petneházy Attila játssza. A látvány Libor Katalin munkája, a darabot Petneházy Attila rendezi, producere Szollár Péter, a Klebelsberg Kastély igazgatója.

A színmű éppoly körültekintően támaszkodik a tudományos kutatásokra, mint amennyire a naplók általi személyes élményeket átengedi az írói fantáziának és életre hívja a férje árnyékában, a látszatra csillogó világban egyre magányosabbá váló asszonyt. A politikától idegenkedő nő belső vívódásai áttetszenek a napló lapjain. A konkrét történések azonban inkább a korabeli újságok egy-egy rövid tudósításából vagy  újsághírekből születtek. A korok háttértablójának felvázolásához viszont dr. Ujváry Gábor Klebelsberg-tanulmányai, Bethlen István írásai, Romsics Ignác tanulmánya Bethlenről és magának Klebelsbergnek a beszédei, cikkei erős alapot adtak – mondta el a szerző, Hedry Mária a darab születéséről és annak hátteréről.

A Klebelsberg Kastély a 2017-es felújításának köszönhetően régi pompájában tündököl Pesthidegkút szívében, és Klebelsberg Kuno szellemi hagyatékát követő kulturális központként működik a Polgári Művelődésért Alapítvány üzemeltetésében.