Ivanov_2
Csehov: Ivanov, a Szerb Nemzeti Színház előadása

A találkozón a hét folyamán két Csehov-művet is láthatott a közönség, az Ivanovot a belgrádi Szerb Nemzeti Színház Tatjana Mandic Rigonat rendezésében kedden mutatták be, szerb nyelven magyar szinkrontolmácsolással. A rendező egy meghasonlott ember rekviemjét vitte színpadra, aki saját lényének alapvetése és kitűzött céljai között vergődik.

 

A Ványa bácsit a moszkvai Vahtangov Állami Dráma Színház játssza csütörtökön a nagyszínpadon. Az előadást orosz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással adják elő. A produkció litván rendezője Rimas Tuminas különleges utat választott a darab színpadra állítása során. Rimas Tuminas rendezése alkotói kísérlet annak megértésére, hogy szenvedésekkel, ki nem mondott fájdalmakkal és melankóliával teli darabjait Csehov miért is tekintette komédiának.

 

Vanya_bacsi3
Jelenet a Ványa bácsi című előadásból (Vahtangov Állami Dráma Színház)

A rendező, aki a moszkvai Vahtangov Színház művészeti vezetője, a magyar közönség előtt is jól ismert, a MITEM-en a korábbi években szakmai és közönségsikereket ért el Lermontov Álarcosbál, Puskin Jevgenyij Anyegin és Szophoklész Oidipusz király című előadásaival. A Ványa bácsi Tuminas leghíresebb előadásai közé tartozik, amelyet számos színházi díjjal is elismertek.

 

Szerdán a budapesti Nemzeti Színház Székely János Caligula helytartója című darabját, Szász János rendezését játszotta a Gobbi Hilda Színpadon.

 

A_joveveny
A jövevény (Kamal Galiaszgar Tatár Állami Színház)

A MITEM április 23-án, kedden Szumbel Gaffarova A jövevény című darabjával, a kazanyi Kamal Galiaszgar Tatár Állami Színház előadásával, Farid Bikcsantajev rendezésével folytatódik. A groteszk szituációkban bővelkedő, keserű humorral átitatott előadás arra a kérdésre keresi a választ, hogy miben ragadható meg egy nép identitása és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.

Fotók forrása: nemzetiszinhaz.hu