fbpx

A második 25 év - A Közép-Kelet Európai Táncszínház 27. évada

A KET ? mely Magyarország elsőként alakult táncszínháza ? működésének alappillérei a tehetséggondozás és -kutatás, a gyerekek, fiatalok művészetre nevelése, illetve a tánc, a mozgás minél szélesebb körben való terjesztése. Átfogó táncismereti programja, a D.E.E.P. (Dance to Everyone Education Program) idén újabb elemekkel bővül. Köztük szerepel a táncórák mellett a háromhavonta jelentkező táncismereti hétvége a Műhely Alapítvánnyal együttműködve, amely elsőként november 20-22. közt lesz a Jurányi Inkubátorházban.

Novemberben kerül sor az Igaz történet alapján című új tánc/színházi nevelési előadás bemutatójára a Bethlen Téri Színházban. A hazánkban eddig ismeretlen műfajt 2013-ban a Horda2 című előadás hívta életre, melyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készített a KET és a KÁVA Kulturális Műhely. A programon, mely ősszel is folytatódik, eddig 33 középiskolai csoport vett részt. A most készülő színházi nevelési foglalkozás most a 12-14 éveseket célozza meg.

A sokéves oktatói gyakorlat és a színházi nevelés területén szerezett tapasztalatok felhasználásával készül a KET saját beavató előadása, melyben emblematikus alkotásaiból láthatók részletek. A Ki vagy te, kortárs tánc? című formabontó táncismereti előadás a Színházak Éjszakáján debütál.

KET_Ki_vagy_te_kortars_tanc
Ki vagy te, kortárs tánc?

A Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) támogatásának köszönhetően 2016-ban a társulat egy új közép-európai oktatási programot (V4 Young Dance Talents) valósít meg a visegrádi országok fiatal táncművészeinek fejlesztéséért. A program a Közép-európai Kortárstánc Oktatási Konferenciával indul, melyet 2016. április 4-7. között rendez a KET Budapesten. 2016 júliusában pedig a résztvevő intézmények egymást követő 1-1 hetes oktatást szerveznek saját városaikban.

Kiemelten fontos a tehetségkutatás a társulat életében. A 2013-ban indított Ifjú Koreográfusok Fóruma pályázat nyertesei közt szerepel Jobbágy Bernadett, Újvári Milán, Pálfi Gabriella, Grecsó Zoltán, Ujszászi Dorottya, Varga Kinga és Gyulai Júlia. A 2015-ös pályázat első nyertese, Halász Gábor júniusban mutatta be demonstrációját, szeptemberben Szamosi Judit, januárban pedig Kiss Anikó mutatkozhat be. Az IKF lényege, hogy a nyertes pályakezdő koreográfus egy hétig dolgozhat profi színházi körülmények közt a társulattal, majd a hét végén egy demonstráción mutatja be munkáját.

A tavaszi szezon két kiemelt bemutatója: egy hármas koprodukció a 30 éves Artus Társulattal és a Nemzeti Táncszínházzal, illetve tavasszal a Stabat Mater táncoratórium, amely a Nagyvárad Táncegyüttes együttműködésével jön létre.

KET_a_tarsulat
Közép-Kelet Európai Táncszínház – A társulat

K-arcok címmel új sorozat indul az évadban. 8 alkalommal más és más meghívott koreográfus készít szólót a 8 fős társulat egy-egy táncosának. Az idei évad meghívott koreográfusai ? Kun Attila mellett ? Réti Anna, Halász Gábor és Hód Adrienn. Az évadban külön-külön is bemutatott produkciók tavasszal a Monotánc Fesztiválon is láthatók lesznek.

A színes repertoár mellett a KET továbbra is részt vállal olyan közös, mindenkit érintő ügyekben, mint például a szeptember 21-i Béke világnapja alkalmával rendezett Peace One Day nevű nemzetközi programsorozat.

A rovat további cikkei