soltisjancsijuliska_szendi_peter_600x502.png
Soltis Lajos Színház: Jancsi és JuliskaFotó: Szendi Péter

A fesztivál célja a találkozás, az egymástól való tanulás, egymás fejlődésének nyomon követése. A szervezők olyan társulatokat szólítanak meg, melyek a szakmai igényesség, a közösségi gondolkodás, a nyitottság, és az elfogadás értékei mentén működnek és hoznak létre előadásokat.

 

A programban a progresszívebb szemléletű független előadások mellett helyet kapott zenés szórakoztató előadás, bábszínházi előadás és színházi nevelési előadás is. A produkciókat szabadon látogatható workshopok és szakmai beszélgetések kísérik Upor László, Turbuly Lilla, Szűcs Katalin és Ölbei Lívia közreműködésével.

A Soltis Lajos Színház számára kiemelten fontos a helyi fiatalok bevonása a kulturális programokba, ezért idén nagy hangsúlyt helyeztek a diákoknak szóló előadásokra. A találkozó kísérőrendezvénye a ?SLOSzT DIÁK?, mely az általános és középiskolás diákok számára ajánlott előadásokat foglalja magában. A celldömölki diákok a fesztivál minden előadásán ingyenesen vehetnek részt.


formanek_csaba_hadesz_600x387.png
Formanek Csaba: Hádész ? Látomások az Alvilágból

A ?SLOSzT?-ról:

2003-ban az egykori művészeti vezető, a neves vajdasági színész, rendező, az autóbalesetben elhunyt Soltis Lajos emlékére hozták létre az eseményt, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori tagoknak is emléket állítanak: Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak, melyeket a találkozó végén osztanak ki. A fesztivál két különdíja Kasza Éva és Solténszky Tibor után kapta nevét, a legjobb előadásért járó fődíjat pedig Soltis Lajosról nevezték el.

A fesztivált a k2 Színház Rinocéroszok ? avagy a diákcsíny enciklopédiája című színházi nevelési előadás nyitja. A RÉV Színház két előadást hoz Celldömölkre: diákok előtt mutatják be a 146 nap című produkciót, majd pénteken a III. RS9 OFF független színházi fesztivál fődíjas monodrámáját, a Pillangót láthatja a közönség. Visszatérő vendég a KB35 Inárcs közösségi színházi műhely, akik A tökéletességen innen című előadást mutatják be, valamint Formanek Csaba , aki a Hádész ? Látomások az Alvilágból című monodrámájával zárja a találkozót.


rev_faq_kb35_pillango_600x270.png
Pillangó

A celldömölki fesztivál első napjának estéjén a Vaskakas Bábszínház két művészének monodrámái követik egymást: 18 órától a KL Színház és a Vaskakas Bábszínházközös produkciója, az Alaine ? Ideje a meghalásnak című felnőtt bábelőadás lesz látható, ezt követi Bora Levente Akvárium című darabja.

Szokol Judit Gamer című színházi nevelési előadása Sztarenki Dóra és Dékány Barnabás közreműködésével a második nap nyitóelőadása lesz. A Trainingspot Társulat két előadással érkezik a fesztiválra: a Helyettem élsz című monodrámát Bora Levente rendezi, a Kötmese című előadást pedig 9 és 11 év közötti gyerekek számára állítják színpadra.

A pécsi Escargo Hajója társulat a Locked című előadását hozza el a fesztiválra, melynek alapjául Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája szolgált. Szintén fellép a budapesti Karol Wojtyla diáktársulat, akik Varró Dani: Líra és Epika című meséjét dolgozták fel.


escargo_locked_1_600x450.png
Escargo Hajója: Locked

A celldömölki fesztivál kuriózumának ígérkezik a bOdyssey project: TestOdüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. Az élményszínház által a világban bolyongó ember története bennünk születik meg, az Odüsszeia itt és most történik. A Keserű Imre gondozásában 8 évvel ezelőtt létrejött színházi kísérlet eredményén a kísérők három alkalommal vezetik át az érdeklődőket.

A Soltis Lajos Színház három produkcióját mutatja be a fesztiválon: a Jancsi és Juliska című gyermekelőadást, a Mielőtt meghaltál című produkciót, valamint a K2 Színház rendezőivel készült Liliomfi című ?társadalmi vígjáték kis zenével?-t.

Forrás és fotók: Soltis Lajos Színház