Hungarian Showcase 2013 című rendezvény létrejöttét Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke a múlt heti Magyar Narancsban megjelent interjúban azzal indokolta, hogy a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) nem megfelelő képet nyújtott a hazai színházi életről. Ezért a Céh úgy gondolta, meghív Magyarországra több mint száz külföldi színházi szakembert ? kritikusokat, fesztiváligazgatókat ? és egy egyhetes programban bemutatják, hogy szerintük milyen is a mai magyar színház.

A március 2. és 9. között zajló eseményen a 30 országból érkezett vendégek 20 színházi előadást nézhetnek meg angol felirattal illetve tolmács segítségével, továbbá színházi szakemberekkel is találkoznak. A rendezvény részletes programja megtalálható a hungarianshowcase.com oldalon, ahol kiderül, hogy a szervezők a tavalyi POSZT szemére vetett hibába esve, kissé átlendültek a ló másik oldalára. A külföldi szakembereknek szánt programban ugyanis egyetlen vidéki előadás sem szerepel.

A Vidéki Színházak Egyesülete elnökségének közleményéből kiderült, hogy a válogatók szabad döntésének és egyben felelősségének tekintik, hogy a Hungarian Showcase 2013 rendezvényre érkező szakembereknek mit mutatnak meg a hazai színházi életből. Ugyanakkor kellő eleganciával jelzik azt is a Magyarországra érkezett szakembereknek, hogy ha a honi színházi élet más szeletére is kíváncsiak, akkor az egyesület és a tagjaik minden segítséget megadnak ehhez. Ennek egyik érdekes jele, hogy a Színházi Kritikusok Céhe által kifelejtett előadásokat a program honlapjához megtévesztésig hasonló oldalon a www.hungarianshowcase.hu-nmutatják be.

 
 hsc

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működő Színházművészeti Bizottság miközben üdvözli, hogy jelentős számú külföldi szakember érdeklődik a magyar színházművészet iránt, nyilatkozatában jelzi, hogy a Hungarian Showcase 2013 programja nem reprezentálja átfogóan a magyar színházművészetet. Véleményük szerint, a rendezvény címe ugyan azt sugallja, hogy azon a teljes magyar színházi életről kaphatnak képet a vendégek, ezzel szemben a válogatás kizárólag a budapesti színházi életnek egy szűk részét mutatja be.

Ugyancsak aggodalmát fejezte ki a program egyoldalúsága miatt a 48 műhelyt tagjai között tudó Magyar Teátrumi Társaság. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a meghívott külföldi szakembereket félrevezetik azzal, hogy ?a budapesti színházi kínálatnak is csak egy szeletét tartják bemutatásra érdemesnek?. Mint írják, a válogatásban egyetlen jelentős vidéki és határon túli magyar színházi műhely, hazai és nemzetközi fesztiválon szerepelt előadás sem látható. Ezzel nem csupán a nemzetközi szakembereket tájékoztatják egyoldalúan, hanem számos komoly színházi műhelyt fosztanak meg annak a lehetőségétől, hogy a külföldi szakma képviselői felfigyeljenek teljesítményükre.

Tompa Andrea az MTI megkeresésére azt mondta: a szűkös anyagiak miatt eleve csak Budapesten repertoáron lévő produkciókkal tudtak a program összeállításakor tervezni. A Kultúra.hu információi szerint azonban a szervezés időszakában Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke felajánlotta, hogy MTT illetve az érintett színházak saját költségükön a fővárosba utaztatják az előadásaikat, vagy az érdeklődő külföldi szakembereket bármelyik előadásukra ingyen elviszik.

(Forrás, fotó: Kultúra.hu)