fbpx

Szobakoncertek, magas színvonalon

Öt előadóművészt válogattunk össze, akiket a Facebookon követhetünk.

A koncertélet a járvány kitörése óta gyakorlatilag mind a világban, mind Magyarországon megszűnt, üresen állnak a koncerttermek, a művészek a négy fal közé szorultak. Ez még nem ok arra, hogy hónapokig nélkülöznünk kelljen a zenei élményt. Nem egy jelentős előadó a fejébe vette, hogy koronavírus ide, koronavírus oda, ő bizony játszik a közönségnek – otthonról.

Lukács Miklós

A többek között Artisjus-díjas Lukács Miklós cimbalomművész, zeneszerző különleges élménnyel ajándékozza meg rajongóit. A koncertterem helyett otthoni környezetben játszó művész a minőségből semmit nem enged, erről győz meg a nem rég előadott Lennon-McCartney: Norwegian Wood meghallgatása.  Lukács Miklós néhány nappal ezelőtt a Budapesti Fesztivál – és Turisztikai Központ kezdeményezésére készült Budapest megvár című imázsfilmjében az üres Hősök terén szólaltatja meg a cimbalmot, érdemes megnézni.

Gyrllus Dániel

Gyrllus Dániel nem igényel bemutatást, nemzedékek nőttek fel a Kaláka zenéjén, a Gyrllus-testvérek zenéje a tokaji aszúhoz fogható hungarikum. Húsvéthétfőn Lackfi János megzenésített versét szólaltatta meg, de az egész ünnepi időszakra tartogatott meglepetést. A videók visszakereshetők.

Ökrös Zoltán Sztojka

Fotó: Kultúra.hu/ Csákvári Zsigmond

A Nyugat-Európában természetesnek vett és szeretett utcazene itthon is rendelkezik néhány képviselőjével, akik minden áron szeretnék, ha sikerülne Magyarországon meghonosítani a műfajt. Az érdekes és szokatlan hangszeren, elektromos citerán játszó Ökrös Zoltán Sztojkával a budapesti közönség nem egyszer találkozhatott már a főváros forgalmasabb helyein, s alighanem azonnal érdeklődést keltett benne a különleges hangszer. Sztojka többek között olyan elismert előadókkal lépett fel közösen, mint Szakcsi-Lakatos Béla vagy Müller Péter Sziámi. Az utcáról a nappaliba költözött, a facebookon gyakorta jelentkező művész zenei repertoárja változatos és sokszínű, improvizáció és (kényszer)kreativitás nem ismer határt.

Hoppál Mihály

Forrás: a Hoppál Mihály Band Facebook oldala

A többféle zenei stílusban megszólaló nagybőgőművész, basszusgitáros, zeneszerző Hoppál Mihály, korábban a Misztrál Együttes tagja, a Hoppál Mihály Band alapítója, zenésített már meg József Attila-verset, valamint nem zárkózik el a kortárs költészettől, így Jónás Tamás-szöveg is fellelhető a repertoárjában. Szerzői oldalán viszonylag gyakran ad minikoncertet, s teremt egészen különleges, egyedi, a világzenéből is merítő hangulatot.

Móser Ádám

Fotó: Chripko Lili

A romantikus lelkűeknek az erkélyről eddig főleg a Rómeó és Júlia című, feledhetetlen Shakespeare-darab juthatott eszébe, a járvány kitörése óta az erkély új értelmezést kapott, s a ragályszerűen terjedő erkélykoncertek immár Magyarországon is kivívták maguknak az elismerést. Móser Ádám harmonikaművész folyamatosan jelentkezik újabb és újabb előadással, zenéje a legnagyobb lelki mélypontjainkból hoz fel, annyi öröm és lendület van benne. Hallgatni arany.

Nyitókép: Lukács Miklós

A rovat további cikkei