A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett Szobrok a kertben című tárlat folytatásaként idén nyáron ismét kortárs szoborművek népesítik be a Szentendrei Régi Művésztelep ligetes parkját.

Tizenegy
kiváló szobrászművész alkotása tekinthető meg június 17. és szeptember 27.
között, amelyek mind más, egyedi nézőpontból mutatják be a szobrokban rejlő
végtelen gazdagságot. A kiállított művek magas színvonalú összeállításával
olyan ideiglenes szoborpark jön létre, ahol a szobrok különleges világa a
természet nyugalmában szólítja meg és ragadja magával a látogatókat.

A szobrok mint háromdimenziós alkotások még aktívabb kapcsolatban állnak az őket körülvevő környezettel, mint a sík táblaképek. A tér nemcsak körülveszi a szobrokat, hanem szervesülnek is vele, és egy különleges, egymást átalakító kölcsönhatásba, párbeszédbe lépnek. Különösen igaz ez akkor, ha a szoborművek kilépnek a steril kiállítóterek visszafogottságából, és a valóságos életben találkozhatunk velük.

A Szentendrei Régi Művésztelep parkjában immár második éve láthatók kortárs szobrászati alkotások egy egész nyáron át tartó, ideiglenes szoborpark formájában. Ez a tér már magában is megejtő: egyszerűsége, a hatalmas és öreg fák tekintélye, valamint a mindent elárasztó zöld nagy örömöt okoz a szemnek. Nem egy emberi kéz által erősen befolyásolt park benyomását kelti, mint a legtöbb városi zöld tér, de eltávolodik a nagybetűs természettől is. Sokkal szelídebb, emberléptékűbb, amelyen a civilizáció nyomai láthatók. Ebben a ligetben mintha életre kelnének az emberi kultúra csúcstermékei, a művészeti alkotások, újfajta karaktert nyerve környezetüktől, amelyet varázslatosan át is alakítanak.

A kiállított műalkotások között találhatunk ugyan olyanokat, amelyek eddig is kültéren kaptak helyet, sőt, kimondottan így gondolták ki őket alkotóik, de többségében csak a tárlat ideje alatt kerülnek a szabad ég alá.

A parkokban és más közterületeken, urbánus terekben számtalan szobrászati alkotással találkozhatunk, amelyek azonban a legtöbb esetben valamilyen direkt funkciót töltenek be. Emlékművek, amelyek többnyire megrendelésre készülnek. Ez természetesen nem feltétlenül megy a művésziség rovására. De az a fajta szabadság, ami a Szobrok a kertben kiállításon megjelenik, és ami abból az autonóm művészi gondolkodásból ered, amely éltre hívta a kiállított szobrokat, csak kevés szabadtéren látható műalkotás sajátja.

A kiállításra felkért művészek eltérő szemléletmódja a kortárs hazai szobrászat sokoldalúságát mutatja be. Az absztrakt és figurális műfajokon belül is eltérő tendenciák és gondolatok öltenek testet a tárlaton, sőt, a kettőt összekötő formavilágok is megjelennek.

A kiállító művészek generációs sokrétűségét és a különböző művészeti világokat egyfajta inspirált frissesség köti össze. Az itt szereplő alkotók mind ismert és elismert művészek, akiknek szobrai izgalmas párbeszédben állnak egymással a tárlaton. A figyelemre méltó térbeli megoldások a művek körbejárásával bontakoznak ki, amelynek folyamán a szobrok minden nézetéből új arcukat fedezhetjük fel. Emellett a kiállított szobrok anyaghasználatainak izgalmas eltérései, a felületek különböző megmunkálása, a művek komoly vagy éppen játékosabb hangulatának folyamatos váltakozása is aktív hozzáállásra készteti a látogatókat.

A kiállítás kurátora Cserhalmi Luca. Kiállító művészek: Baráth Fábián, Bakos Ildikó, Colin Foster, Farkas Zsófia, Kovách Gergely, Majoros Áron, Martin Henrik, Melkovics Tamás, Plank Antal, Szabó Ádám, Szabó György.

A ma nyíló tárlat szeptember 27-ig látható a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond