A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig.

A szeptember 18-i sajtótájékoztatón Révész Tamás fotóművész, a kiállítás főszervezője elmondta, hogy a világ szinte összes fontos tavalyi eseményéről manipuláció nélkül tudósít a World Press Photo kiállítás. „A nemzetközi pályázat idei díjazott felvételei nagyon erősek a történetmesélésben, kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel és a migrációval is” – emelte ki. Véleménye szerint az idei World Press Photo sokkal nagyobb élményt adhat a látogatóknak a tavalyinál, noha drámai eseményekkel néznek szembe, nem annyira „durvák” a képek, mint amit az előző években tapasztalhattak. Az idei év különlegessége az év képe mellett egy újonnan bevezetett kategória, az év képriportja. „Ha alaposan megnézik, valódi pszichológiai utazást tehetnek a képek között” – mondta.

Sophie Boshouwers, Révész Tamás és Máté Bence

A 2019-es World Press Photo pályázaton a természet kategóriát Máté Bence nyerte a Túlélési ösztön című békás fotójával. A világhírű természetfotós általában nem csinál kifejezetten pályázási szándékkal fényképeket, de az erdélyi Kovászna megyében készült felvétel esetében már az első pillanattól sejtette, hogy jó pályamunkának ígérkezik. Hangsúlyozta, hogy fényképein a természet szépségeit igyekszik megörökíteni, összességében nem a dráma érdekli.

Máté Bence: Túlélési ösztön

„Az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő kép abban az értelemben kilóg a sorból, hogy a témája a pusztítás maga” – mondta. „A fotós a helyszínen több információt kap, mint a fotó élvezője” – tette hozzá annak kapcsán, hogy esetleg valaki némi ellenszenvvel tekint a fotón megjelenő, brutálisnak ható tevékenységet végző emberekre.

Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora megemlítette, hogy minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kitért rá, hogy a kiállított képeken keresztül a földi élet végtelen gazdagsága és szépsége nyilvánul meg, ugyanakkor emlékeztetnek minket a globális, nemzeti és személyes felelősségre is, amivel a bolygónak, a szegényeknek, a menekülteknek, az üldözöttnek, a szükséget szenvedőknek tartozunk.

Több mint 4700 fotográfus 129 országból közel 78 ezer fotóval pályázott. A kiállításra érdemes képeket három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri.

A 2019-es World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond