fbpx

Sztártervező munkái is megtekinthetők a Texhibition kiállításon

A hetedik alkalommal látható válogatásban a hazai textilművészek újdonságai mellett a Hollandiában élő magyar származású Lénárd Ilona munkái is szerepelnek a február 3. és 26. között nyitva tartó tárlaton a FUGA kiállítóterében.

A 2015-ben Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész kezdeményezése nyomán megvalósult Texhibition elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A felkért designerek és gyártók szoros együttműködésében prototípus-kollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, illetve közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállításon láthatta először a nagyközönség tavaly ősszel a Kiscelli Múzeumban.

A Texhibition részeként az eltelt hét évben több mint 70 textiltervező közel 250 különféle minta- és színvariációból álló prototípus-kollekciója jött létre, amelyben jó néhány gyártó működött közre. 

A különféle stílusirányzatokat képviselő iparművészek – jacquard- és nyüstös szövéssel, transzfer- és digitális nyomással készülő – lakástextíliái mellett egyedi munkák is láthatók a kiállításon. A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a tapasztalt tervezők mellett minden évben 4–5 pályakezdő fiatal is meghívást kap a részvételre.

Idén 25 alkotó munkái kaptak helyet, amelyek kivitelezésében a Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil, a Csárda Tex Kft. és a Lénárd Zászlókészítő Kft. vett részt. A gyári technológiákra tervezett textilek mellett – Munkácsi Gábor, Pájer Emília és Vereczkey Szilvia egyedi alkotásain kívül – Balázs Viola 2013-ban Határtalan Design díjat nyert munkája is szerepel a kiállításon.

A Texhibition minden évben meghív külföldi alkotókat is.

Idén a magyar–holland származású vizuális művész, Lénárd Ilona kap bemutatkozási lehetőséget. A designer egyetemistaként Budapesten színészi tanulmányokat folytatott, később szobrászatot tanult. 1983 óta dolgozik együtt Kas Oosterhuis építésszel, és a vele folytatott közös munka hatására fordult az interdiszciplináris alkotói folyamatok felé. Különféle művészeti területeken átívelő műveket készít: intuitív komputeres skicceket, festményeket, szobrokat. Építészekkel együttműködve interaktív tereket alkot, absztrakt kalligrafikus festményeket fest, szőnyegeket tervez, és újabban robotokkal kivitelezett festményeket is készít. A kiállításon az Omniverse kárpitok szerepelnek, melyek a művész absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján készültek a tilburgi Textielmuseum Textiellabjában.

Az összművészetiség jegyében a projekt idén harmadik alkalommal működik együtt az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal, a Hermina Alkotócsoporttal és komolyzenészekkel. 

Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a megnyitón megvalósuló minikoncerthez, amelyen Dolfin Balázs (cselló) és Radnóti Róza (zongora) előadását hallhatja a közönség. 

Kiállítók: Adorján Éva, Balázs Viola, Bognár Bettina, Csíkszentmihályi Réka, Györfi Angéla Fanni, Horváth Evelin, Kanics Márta, Katona Dorottya Júlia, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V Gabi, Molnár Viktória, Munkácsi Gábor, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Tóth Fanni, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin. Vendég kiállító: Lénárd Ilona.

Nyitókép: Juhász G. Tamás

A rovat további cikkei