A sorozatból már öt rész elkészült. Egy-egy epizódnál konzultálsz pszichológussal is, vagy kizárólag a saját nevelési tapasztalataidra támaszkodsz?

A forgatókönyv első változatát rendszerint megküldöm Baradlai Emőke gyerekpszichológusnak, aki megírja a szakmai véleményét, amiről azután hosszan beszélgetünk. Az első epizódnál csak utólag konzultáltunk, és meg is jegyezte, hogy nem szerencsés, ha a gyerek oldja meg a felnőttek problémáját. Azóta igyekszem elkerülni az ilyen dramaturgiai megoldást, de nem tartom ördögtől valónak azt sem, ha szülőként időnként a gyerekektől tanulunk. Én például a lányaimtól rengeteget: odafigyelést, érzelmi intelligenciát, némelyiktől még projekt menedzsmenetet is.

Mesélted, hogy a családodnak is van varázsruhája, amely anyáról leányra száll. Az a varázsruha emlékeztet a rajzfilm ruhájára?

Borka ruhájának mintáját sokáig kerestem, bújtam az Országos Széchényi Könyvtárban a néprajzi könyveket. Tudtam, hogy egyszerű, letisztult mintát szeretnék. Végül magam is papírra vetettem egy ruhát, egy Borkát? de szerencsére megtaláltam Megyeri Annamáriát, aki végül szépre rajzolta. A mi családi varázsruhánk, amit a nagynéném maga tervezett és hímzett, az 1930-as évekből való. Fekete, fáradt pasztell színekkel. Meseszép, de nem kislányoknak való.

Négy lányotok van. Ők és a férjed az első kritikusaid?

Nem szoktam felolvasni nekik a forgatókönyveket, de előfordul, hogy kikérem a véleményüket egy-egy kérdésben. A legkisebb különösen szeret ilyeneken agyalni. És akár olyan komoly kérdéseket is feltesz, hogy: ?Mama, hogy gondoltad? Mindkét emlékjelenet pozitív példát mutasson, vagy az egyik legyen inkább negatív?? Ilyenkor rettentő büszke vagyok.

Hány éves kortól ajánlod a Borka-meséket?

A rajzfilmeket óvodás kortól, bár a visszajelzések szerint van egy komoly, kétéves fiúkból álló rajongótáborunk is. Hozzáteszem, én régivágású vagyok, szerintem jobb, ha a picik először mesekönyveket vagy diát néznek, nem mozgóképet. De ha képernyőhöz engedjük őket, akkor bátran nézhetnek Borkát. Nincsenek benne veszett tempót diktáló vágások, nincs erőszak. A Borka könyve című mesekönyvünket is óvodásoknak ajánlom, de a kisiskolások is szeretik.

Egyik lányod Borka szinkronhangja, de a többiek is besegítenek. Miben segít a férjed, Balázs?

Bármiben. Mindenben. Ő amolyan kőszikla típus. Borkánál pedig a zenében is benne van. A Borka zenéjét a Kiscsoport Zenekar írja és játssza, a férjem a gitáros. Ők egyébként egy profi, kortárs gyerekverseket előadó csapat, saját meghatározásuk szerint Kinderground zenét játszanak.

Hogy tudod úgy beosztani az idődet, hogy anyaként arra jusson energiád, hogy pályázz, kreatívokat írj, tárgyalj?

Piszok nehéz. Mindig billen valamerre a mérleg. Most két évig az anya, a mentálhigiénés szakember, a társalkodónő, a logisztikai menedzser, a szocializációért felelős szakember és a konyhás néni dominált. A meglévő kis időmet pedig arra fordítottam, hogy befejezzem és minél több emberhez eljuttassam Borkát? Van egy sor ötletem, amit szeretnék megvalósítani. Ilyen volt Borka csodaszép adventi naptára is.

 
Aki nem tudja fogni a Mesetévét, hol láthatja a meséket?
 
Ha elkészül a sorozat, akkor a TV2-n fogja vetíteni. A Média Mecenatúra Dargay-pályázatának köszönhetően sorozatban gondolkodhatunk. A nemzetközi szakmai fórumokon láttuk, hogy egy igazán menő sorozat minimum 26, de inkább 52 részes. A Borka egyelőre csak egy kis sorozat lesz, de a miénk. Nagyon büszkék vagyunk rá.

A teljes interjú a nullahategy.hu portálon olvasható.