Zenés-táncos műsorral lép fel a Görömbő Kompánia, az előadás után a Guliba Társulat néptáncosai teremtenek szüreti hangulatot. Népi játékok és gyerektáncház mellett kerekasztal-beszélgetést is szerveznek: az organikus borászat és szőlőmagolaj-készítés, a szőlő kozmetikai célú felhasználása mellett szó lesz a hazai szőlő- és borkultúra alakulásáról, a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó mítoszokról és a szürethez kötődő szokáselemekről is. Katlan Tóni gasztronómiai előadásán a hagyományos szüreti ételek elkészítéséről beszél, az esti táncházat pedig szüreti étel- és italkóstoló követi.
A szüreti időszak a hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött a Szent Mihály napjától Simon-Júdás napjáig tartó időszakban. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét takarítja be és dolgozza fel a családi, baráti esemény során a szőlőművelő.
Nyitókép forrása: Hagyományok Háza