A Megörökítve – város, háború, szerelem című tárlat a Varsói Felkelés Múzeumának új fotógyűjteményét mutatja be. A megnyitót a varsói felkelés kitörésének 70. évfordulójához időzítették.

A kiállítás olyan sétára invitálja az érdeklődőket, amely a II. Lengyel Köztársaság hangulatából a német megszálláson és a varsói felkelésen keresztül a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba vezet, méghozzá a régi időket idéző, háromdimenziós képeken keresztül.

Tadeusz Bukowski kiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatja be. A fotóriporter művészeti öröksége nemcsak a felkelés során készített képeket tartalmazza.

A képek páratlan módon dokumentálják a lengyel fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat.

A szerző újra és újra visszatért ugyanazon helyekre, amelyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoztak, és portrékat készített a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekekről.

Tadeusz Bukowski ’Boncza’ (1909–1980) a lengyel hadsereg fotóriportere, cserkészoktató, tanár és fotóművész volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt, a sztálinizmus időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. A varsói felkelés emlékére barátai kezdeményezésére 1979-ben tárlatot rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.

A mostani budapesti tárlaton megcsodálható úgynevezett kaiserpanoráma (császárpanoráma) technika története 1866-ig nyúlik vissza, amikor Alois Polanecky megalkotta egy sztereogramszalon berendezését, létrehozva a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét. A 3D-ben nézhető sztereoképeket August Fuhrmann nem sokkal később újfajta módon prezentálta: a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével. A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. A nyár folyamán egy ilyen különleges látványosság várja a Platán Galéria látogatóit.

A tárlat, amely a budapesti lengyel nagykövetség támogatásával, partnerségben a Varsói Felkelés Múzeumával, a Koncept Kultura Alapítvánnyal és a Magyar Patrióták Közösségével valósul meg, október 3-ig látható.

Fotó: Tadeusz Bukowski: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939–1944 között. A Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteményéből