fbpx

Tájkép banyatankkal

Valló Berta illusztrációival nyitott a Werk Galéria december 10-én.

Az országban a Werk Akadémián látható először a világ száz legjelentősebb illusztrátora közé egyedüli magyarként beválasztott Valló Berta grafikus kiállítása. A tárlat címe: Tájkép banyatankkal.

Digitális technikával készült képein Budapest karakteres alakjait jeleníti meg, köztük a buszon utazó öregasszonyt szatyorral, a pesti fürdő közönségét, vagy éppen hétköznapi, kiszolgáltatott arcokat. Egyéni formanyelvét a meseszerű látásmód jellemzi, a felszíni harmónia mögött azonban mindig ott húzódik a csúf, a groteszk, a morbid.

Valló Berta az Eötvös Gimnázium után, 18 évesen költözött Londonba, ahol a Central Saint Martins Művészeti Egyetemre iratkozott be. Londont nehezen szokta meg, de illusztrátorként ma már New Yorkkal együtt olyan innovatív helynek tartja, amelyben meg lehet grafikusként élni.  A Taschen kiadó az Instagramon fedezte fel képeit, s miután bekerült a The Illustrator – 100 Best From Around The World című kiadványukba, keresett illusztrátor lett. A London-Stansted repülőtéren is van például egy falrész, amelyet őt tervezett, emellett cégeknek, magazinoknak dolgozik.

London nagy karrierlehetőség, de igazán Budapest inspirálja. Budai nyár című képének hősnői például 80 körüli, budai úriasszonyok. A kép negatív utópia egy városról, ahol lassan csak az öregek vannak.

Képei tele vannak ötlettel, humorral. Rajzai részletgazdagok, a háttér, a ruházat, az épület ablakai mind-mind izgalmas felfedeznivalót rejtegetnek.

Alkotásai felérnek egy szubkulturális szociológiai kutatással. A kiállítás megnyitóján Bárány Bence így slammelt: „Ez itt a semmi mindenné nagyítva, a sminktől megfosztott valóság, minden ember ráncos vedlése.”

A tárlat január 12-ig látható.

A rovat további cikkei