Találkozások címmel nyílik tárlat október 10-én a Kiscelli Múzeumban. A teázás és a kávézás témaköréhez kapcsolódő műtárgyak két magyar és két finn kerámiaművész, Babos Pálma, Strohner Márton, Johanna Rytkölä és Åsa Hellman munkái.

A kiállítás alaptémája, a művészet és a hétköznapok találkozása, avagy hogyan találnak évezredes hagyományok – mint a kerámia – új, mai kifejezési formákat, hogyan válhatnak az ilyen tárgyak az életünk részévé és kínálhatnak új nézőpontokat, tapasztalatokat.

Babos Pálma keramikusművész dizájntárgyakat és különleges szobrokat készít porcelánból. Számos magyar és nemzetközi szakmai díjban részesült, munkái megtalálhatók külföldi és magyar köz- és magángyűjteményekben.

Strohner Márton keramikusművész igazán sokoldalú tapasztalattal rendelkezik mesterségében: számos nemzetközi művészeti ösztöndíjat nyert, munkásságát több mint ötven kiállításon mutatták be, valamint 2014 óta a kerámiaművészeti projektek kurátoraként is dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, és olyan híres porcelángyáraknál töltötte a szakmai gyakorlatát, mint például a Zsolnay, a Herendi vagy a Kahla. Márton 2012-ben létrehozta saját márkáját, a MASTRO-t.

Olvastad már a vele készített interjúnkat?

Johanna Rytkölä keramikusművész és szobrász, hosszú és lenyűgöző karrierrel. Egyetemi végzettséggel rendelkezik a művészettörténet, oktatás, kerámia és az üvegtervezés területén. Munkái számos kiállításon vettek már részt, ezek között több egyéni tárlatként valósult meg. Szobrait a pozitivitás, a tiszta tervezési nyelv és a friss színek jellemzik.

Åsa Hellman díjnyertes dizájner, akit munkája során Finnország gyönyörű tájai inspirálnak. Sokféle technikát alkalmaz. A Helsinki Egyetemen, a Belgrádi Egyetemen és a londoni Royal College of Artban is tanult. A finn tájak szépsége központi szerepet játszik alkotásaiban.

Nyitókép: Babos Pálma alkotása