A Digitális Vándor alkalmazás segítségével végigjárhatók a Magyar Irodalmi Emlékházak és az Aktív Magyarország közös ösvényei, amelyek irodalmi és természetjáró utazásra hívnak. A nyolc útvonal mindegyikén Petőfi életének izgalmas epizódjai tárulnak fel a kirándulók előtt.

Az ingyenesen letölthető Digitális Vándor alkalmazás a természetjárás és kulturális séták kézzelfogható valóságát köti össze a virtuális valósággal. Minden ösvényhez az adott helyszínre kell utazni, és ott állomásról állomásra végigjárni a kijelölt útvonalat. Az út során nemcsak hiteles információkat kap a látogató, de próbára is teheti tudását a kvízkérdésekkel, fejtörőkkel, és virtuális szereplőkhöz is szerencséje lehet AR (augmented reality / kiterjesztett valóság) formájában.

Az ösvények a költő születésének 200. évfordulója során megújult Petőfi-emlékházak helyszíneihez kötődnek: Borjádon, Dömsödön, Dunavecsén, Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Mezőberényben, Sárszentlőrincen és Szalkszentmártonban szegődhetnek az érdeklődők a költő nyomába. A települések mindegyikén hosszabb-rövidebb időre maga Petőfi is megfordult. Mindegyik túra hét állomással rendelkezik: ezek mindegyikén érdekes információk és képi tartalmak, képzőművészeti alkotások, a költő tárgyai, kéziratai jelennek meg a képernyőn, és egy-egy Petőfivel kapcsolatos feladvány is próbára teszi a túrázók irodalomtudását és kreativitását. A túrák minden esetben Petőfi helyi jelenlétére, kapcsolódó verseire helyezik a hangsúlyt, miközben a lokális hagyományokra, látnivalókra, érdekességekre is reflektálnak.

Amit az emlékházak vagy a képek nem őriztek meg, az AR mutatja meg a látogatóknak, így lehet huszárral, alföldi szürke marhával találkozni, de a János vitéz gonosz boszorkája is megjelenik a telefonképernyőn.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple Store áruházakból. A Digitális Vándor több mint 80 ösvényt tartalmaz, melyek az ország különböző természeti értékeit és kulturális érdekességeit mutatják be.