Bemutatkoznak a táncművészeti főiskola növendékei

Színpad

(MTI) Megtekinthetők A diótörő produkció Kentaur tervezte díszletei, valamint az intézmény jelmeztárának legszebb darabjai. 
    

Szakály György rektor elmondta, hogy június végén 17 hallgató fejezi be tanulmányait: 9 lány és 8 fiú vizsgakoncertjét láthatja 30-án a közönség. Közülük 15-nek már most jelentős szerződési ajánlata van, kettőjük iránt pedig a Bécsi Állami Operaház balettigazgatója, Manuel Legris igen komolyan érdeklődik. 
    
A következő kezdő évfolyamra, a januári felvételikre a szokásos számban jelentkeztek 10-11 éves gyerekek a klasszikus balett szakra, de a jobb válogatásért júniusban pótfelvételit hirdetnek.
    
Szakály György erről megjegyezte, hogy a növendékek 9 éven át éjjel-nappal tanulnak, rendkívüli fizikai megterhelés mellett. Ez olyan elkötelezettséget kíván, ami szemben áll a televíziós tehetségkutatók könnyű, de hamar elmúló sikerével. Ezért is fontos, hogy a kemény napi munka mellett hamar megmutathassák, mit tanultak. A következő fejlesztési elképzelésük így a fiatalon elhunyt volt rektor, az ifjú Nagy Zoltán nevét viselő színházteremhez kapcsolódik. 
    
A főiskola több fejlesztési pályázaton is sikerrel szerepelt, így megújult és megfelelő körülmények közé került a könyvtára. Mint a rektor megjegyezte, páratlan értékű szakmai anyagot gyűjtenek, ami egyre gyarapszik. Ennek csak részben örül, mert a hagyatékok egy-egy jeles táncos halálához kötődnek. Kicserélték a kollégium és a gimnázium ablakait, szigetelték az épületeket, korszerűsítették a fűtésrendszert, hogy költségeket takarítsanak meg. 
    

A színházterem világítás- és hangtechnikájának modernizálásához is pályázatot nyújtottak be, az első körben nem nyertek, a másodikban jók az esélyeik ? vélte a rektor, hozzátéve, ha a légkondicionálást is megoldhatják, részben nyári kurzusok, részben nyári előadások megtartására lesz alkalmas a 200 személyes terem. 
    

Szakály György elmondta, hogy 2013-ban újra meghirdetik a felvételt a moderntánc-képzésre, előtte szeptembertől előkészítőt szerveznek, hogy a jelentkezők időben megismerjék, később milyen teljesítményt kell nyújtaniuk tanulmányaik során.