Kamaratánc-fesztivál kezdődik Zalaegerszegen

Színpad

(MTI) - A versenyen harminc néptáncegyüttes lép fel. A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, az ország legnívósabb együttesei vesznek részt. Csak új produkciókkal lehetett nevezni, és a szabályok szerint egyszerre csak nyolc táncos léphet színpadra.
   
Az együttesek autentikus néptánc és néptánc alapú táncszínház kategóriában versenyeznek. Az autentikus versenyszámoknál a néptánc az elsődleges, míg a táncszínházi produkcióban a koreográfus teljes szabadságot kap. Az alapokat a néptánc-technika jelenti, de a tánc nyelvén bármit, bármilyen módon előadhatnak. Az autentikus néptáncok között zselici, gyimesi, bükkösi, szásznagyvesszősi táncokat, ózdi férfitáncokat, nagyecsedi verbunkost, bonchidai román táncokat láthatnak a nézők.
   

mecsektancegyuttes_sorenylabbalvigorcaval_01_bygordon.jpg
 Mecsek Táncegyüttes
 
A Bartók Táncegyüttes számára Szappanos Tamás készített koreográfiát, Hágen Zsuzsa a Hetedik Kortárs Táncműhely előadásának a Kerengő címet adta. Az együttes többnyire kortárs táncokat mutat be, de a felkészüléskor igyekezetek minél több néptánc elemet bevonni a produkcióba. Ónodi Béla, aki két évvel ezelőtt a Levél anyámnak című táncszínházi előadással nyert, idén a Sánta őz című koreográfiát állítja színpadra. A Mecsek Táncegyüttes Bognár József Lift című produkcióját mutatja be, a koreográfus korábban egy Örkény-darab feldolgozásával nyert díjat. A házigazda Zala Táncegyüttes az Ördög ette... című produkcióval nevezett a versenyre.
   
A díjkiosztó gálaműsor szombaton este lesz. A kiemelten nagy teljesítményt a zsűri nívódíjjal ismeri el, értékelik a legjobb néptánc és táncszínházi produkciókat, és elismerésben részesül a legjobb együttes, koreográfus, szólótáncos, valamint a legjobb zene is.