A Magyar Állami Népi Együttes telt házas koncertje Washingtonban

Színpad

(MTI) - A koncert volt a nagykövetség által Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés-sorozat nyitóeseménye.
    Simonyi András nagykövet az előadás előtti beszédében kiemelte: a társulat évtizedek óta hivatásának tekinti a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak gyűjtését, életben tartását és színpadi formában való továbbadását.
    A nagykövetség tájékoztatása szerint a koncertet megtekintette az amerikai külügyminisztérium több tisztviselője, valamint számos olyan amerikai kulturális intézmény vezetője, amely a tervek szerint jelentős szerepet vállal majd az Egyesült Államokban rendezendő 2009-es magyar kulturális évad szervezésében.
    Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes január 8-án kezdett három hónapos turnét a tengerentúlon. A táncosok az Egyesült Államok és Kanada városaiban lépnek fel április 14-ig; 68 előadást tartanak 90 ezer néző előtt. Az észak-amerikai turné további jelentősebb helyszínei: New York, Los Angeles, Las Vegas, Houston, Kansas City és Toronto.
    A budapesti Hagyományok Háza keretein belül működő együttest, amely utoljára 1994-ben járt az Egyesült Államokban, az amerikai kontinens egyik legnagyobb koncertügynöksége, a Columbia Artists hívta meg a koncertkörútra.