Nemzetközi balettgála a Magyar Állami Operaházban

Színpad

A szeptember 25-ei esten az Alvin Ailey Amerikai Táncszínház (New York City), a Grúz Állami Színház (Tbiliszi), a Kínai Nemzeti Balett (Peking), a Lett Nemzeti Balett (Riga) és a Szlovák Nemzeti Színház (Pozsony) művészei mellett a Magyar Nemzeti Balett szólistái is színpadra lépnek.
 

A műsorban szereplő darabok közül a grúz Alexidze Tangó című koreográfiájának és Leimanis Breakthrough című szóló számának a budapesti gálán lesz a premierje.

 

dejavu_by_operahaz_mezeybela.jpg
Déjá vu

A magyar színeket az újdonságok között Venekei Marianna Déja vu című darabja képviseli.

   
Az esemény 2008 óta a Szlovák Nemzeti Színházzal közös produkció Pozsonyban, ahol változó mértékben a budapesti műsorszámok kerülnek színre. Budapesten pedig szlovák művészek és koreográfiák láthatók, idén például Bubenicek Érzelmek rabjai című jelenete, amelyet a Kassai Állami Színház tagja, Vaszil Szevasztyanov és a pozsonyi társulat művésze, Szergij Jegorov ad elő.
   
Második éve nemcsak helyet ad az estnek a Magyar Állami Operaház Budapest, hanem a szervezésben is részt vesz. A műsor ugyanis jó bemutatkozási lehetőség az olyan egészen fiatal táncosoknak, mint az idén diplomázott és az operaházhoz szerződött Felméry Lili. Vele és szólóban is látható majd az azerbajdzsáni Ulvi Azizov.
   
A gála most is jótékony célú, a bevétel részben a magyar egészségügyi célokat támogat, részben a Magyar Nemzeti Balett Alapítványt segíti. Idén először rendeznek az esthez kötve árverést. Zsud (Udvarhelyi Zsuzsanna) és MSL (Mészáros Szilárd László) festményei már láthatók a dalszínház Vörös szalonjában.
   
A műsort követő vacsorán további hat festményre és négy fotóra lehet élőben licitálni.