Thealter és SZASZSZ Szegeden

Színpad


gresotest.jpg
Közép-Európa Táncszínház - GK Impersonators: T.E.S.T.

 A hazai alternatív mezőny legjobbjait és neves nemzetközi fellépőket felvonultató szegedi színházi fesztivál a hazai művészeti élet egyik legrangosabb programjává vált az utóbbi években. A szervezők 2003 óta a Déli Vonal-koncepció jegyében földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítanak a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. Idén érkeznek fellépők Ukrajnából (a Lesz Kurbasz Országos Színházi Központ az Odüsszeia című előadással, valamint a DAH Színház a tavalyi gyulai Shakespeare-fesztiválon már bemutatott III. Richárddal), Svájcból (Compagnie József Trefeli: Real Life Wrong), Lengyelországból (TEATR A: Genezis), valamint Spanyolországból (Erre Que Erre: Lehulló üveg) is.

  A MASZK Egyesület menedzsmentjében, 2007-ben készült szegedi előadások közül látható lesz a Barboncás Egyesület vegyes bábtechnikát alkalmazó, Rutkai Bori szövegeire és festményeire komponált Álom-kép-tár című produkciója; a Szegedi Focus Műhely INGER-kísérletek című, a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén kalandozó előadása, valamint a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosainak meseelőadását, az Aranyszőrű bárány.
  A további saját produkciók nemzetközi együttműködésben és finanszírozással készültek. A berlini ACUD, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület közösen mutatja be a német és vajdasági magyar színészek közreműködésével készült Beszélgetés című színházi trilógiát. Új produkcióval jelentkezik Urbán András Társulata is, Pilinszky János Urbi et Orbi című darabját alkalmazták színpadra. Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő korábban publikálatlan műve ihlette Döbrei Dénes vajdasági táncos-koreográfus új előadását, az 5kettőnek című produkciót.
Artus: Sztélé

  A kísérőprogramok is változatosak: a nézők naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak (előadásuk címe: Kié itt a tér?), éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat (DJ Tyler, Vodku, Latin Negyed, DJ Palotai és DJ Fraser, Iskon). Az irodalomkedvelőket a Fosszília szerkesztői várják egy találkozóra, 20-án pedig - meglepetés ajándékkoncerttel - a szegedi Csillag Börtönben vendégszerepel a THEALTER Fesztivál.
  A Thealterrel idén is egy időben rendezi meg az Alternatív és Független Színházak Szövetsége immár ötödik alkalommal kiemelt rendezvényét, az Alternatív Színházi Szemlét. 2004 óta előzsűrizett előadások a Szemle meghívott résztvevői. A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor, az Artus Társulat vezetője válogatta. A rangos szakemberekből álló zsűrit idén három elismert író alkotja: Forgách András író, dramaturg, Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és Podmaniczky Szilárd író, publicista. A SZASZSZ előadások helyszíne a Mars téri U-Pavilon.

   A Szemle nyitóelőadása az Artus - Goda Gábor Társulat Sztélé című előadása, amely 2007-ben a X. jubileumi veszprémi TÁNC fesztiválja fődíját nyerte. Az idei versenyprogram: Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva: Pre Actio; LA Dance Company - Ladányi Andrea Társulata: 1 duo 2 solo; Andaxínház: Forte Piano; TÁP Színház: Keresők; Finita la Commedia: Woyzeck-koncert; Réti Anna: Lélek pulóver nélkül; Don't EAT Group - Juhász András: Landscape - videóáldozat; Közép-Európa Táncszínház - GK Impersonators: T.E.S.T.; Szentkirályi Színházi Műhely: A Kilimandzsáró hava; Színház és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyam: K. MAMA.
  A SZASZSZ idén is gazdag kísérőprogrammal jelentkezik: lesz fotókiállítás, nyitott szakmai beszélgetés, filmvetítés.
 
Korábban: