A Tünet Együttes Árnyékfilmet mutat

Színpad

A Jövő kapuja mögött a személyre szóló meglepetés mellett 13 órától a Tünet Együttes szó szerint interaktív honlapja is várja majd a látogatókat az Évadnyitó színházi fesztiválon, szeptember 18-án. A www pont Neked leginkább azoknak ajánlható, akik olykor úgy érzik, elvesznek a virtuális világhálóban. A társulat tagjainak közreműködésével ezúttal élőben próbálkozhatnak az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán.
 
 Árnyékfilm
Este 9 órától pedig a Dobó utcánál felállított Funzine Színpadon premier előtt vetítik Szabó Réka Árnyékfilm című rövidfilmjét, mielőtt elindulna filmvászonhódító útjára.
 
Szabó és a Tünet Együttes munkáira mindig jellemző volt a kísérletezés, az újszerű formák keresése. 2008-ban készült Nincs ott semmi című darabjuk egyik jelenetében Dózsa Ákos táncos a benne lakó, saját kicsi, az agresszió és elfojtás nyomán megerősödő, majd elhatalmasodó árnyékával küzd. A jelenetben az árnyékot felülről vetítették a táncosra, illetve a földre. Ehhez pontosan meg kellett koreografálni és felülnézetből felvenni az ?árnyék?, vagyis Dózsa Ákos táncát. A rendhagyó látványvilág kialakításához akkor a tudományt is segítségül hívták: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutató Intézetének munkatársaival működtek együtt. A kísérletezés során végül megtalálták azt az erős és szikár látványvilágot, amelyet most az Árnyékfilmben is felhasználtak. Szabó Réka akkor döntötte el, hogy ezt kiindulópontként alkalmazva rövid táncfilmet készít.
 
A történet két évvel később, 2010-ben folytatódott. A fekete-fehér, kísérleti film tulajdonképpen egy absztrakt ?élő szereplős rajzfilm?, amelyen két hónapon keresztül dolgoztak együtt az alkotók. Az Árnyékfilm leginkább a semmibe vetettségről, az egymásra találás és a találkozás lehetetlenségéről szól, de főképpen játék a formákkal. A tavalyi előkészítő munka után a Trafó színháztermében idén egy héten át dolgoztak, egy 6-8 méter magasságban elhelyezett kamerával forgatták a filmet, amelyet október 8-án 18 órakor mutatnak be az EDIT2010 Nemzetközi Táncfilm Fesztivál keretében a Toldi moziban.