A kiadvány 47 pergamenre írott címereslevél alapos dokumentációját adja közre, ebből 32 eredeti dokumentum, 15 levél csupán másolatból vagy leírásból ismert. A címereslevelek fontos forrásai a Mátyás király idején működő budai miniátorműhely művészettörténeti kutatásának.

A 320 oldalas kiadvány a Mátyás király-emlékév keretében jelent meg. Az évfordulóra az MNL a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem médiatanszékeivel együttműködve középiskolásoknak szóló, a legújabb kutatási eredményeket feldolgozó oktató kisfilmeket is készített Mátyás király uralkodásáról. A pár perces kisfilmek szórakoztatóan, a fiatalok igényeihez alkalmazkodva, mégis informatívan mutatják be Mátyást és korát.


A Mátyás király-emlékévet 2018-ra hirdette meg a nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575., uralkodása kezdetének 560. évfordulója alkalmából. Az emlékév programsorozatának lebonyolításával a Magyarság Házát bízta meg a kormány. Az emlékév programjai, például Az álruhás Mátyás utazása vagy a Mátyás király ? Mecénás és katona című vándorkiállítás, több tízezer embert értek el közvetlenül a Kárpát-medencében, valamint a diaszpóra magyarság körében.