A feltárt és felújított pincerendszer egyik legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve. A kőzetbe kézzel kivájt középkori sekély fürdőrészt a hagyományoknak megfelelően természetes víz táplálta. A feltárás, majd az azt követő felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található a szinte teljes épségében megmaradt rituális zsidó fürdőben.

A Budavári Palota elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be: a királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész pincéit a munkálatok alatt viszonylagos épségben sikerült feltárni.

A mikve feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta azt az addig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett. (Közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt valamikor a 13. században ? sajnos a feltárás és a dokumentáció után a zsinagógát visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.)

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. a látogatók számára 2015. augusztus 3-tól nyitja meg a teljes egészében feltárt és felújított pincerendszert, benne a rituális zsidó fürdővel, ahová minden hét hétfőjén tárlatvezetéseket indít, melyekre előzetesen jelentkezni a mikve@varkertbazar.hu e-mail címen lehet.

Az új helyszín megnyitásával egyidejűleg a már jelenleg is megtekinthető, népszerű tárlatok továbbra is örömmel fogadják látogatóikat: Csontváry Kosztka Tivadar ?A MAGÁNYOS CÉDRUS ? CSONTVÁRY GÉNIUSZA? című nagyszabású életmű-kiállítására a tarlatvezetes@varkertbazar.hu

e-mail címen, az ?ÚJ VILÁG SZÜLETETT ? EURÓPAI TESTVÉRHÁBORÚ 1914-1918? című kiállítás tárlatvezetésére pedig az ujvilagszuletett@varkertbazar.hu e-mail címen jelentkezhetnek a téma iránt érdeklődők.

A tárlat- és idegenvezetéssel kapcsolatos bővebb információk a www.varkertbazar.hu oldalon találhatók: mindenkit szeretettel vár szakképzett idegenvezetőivel a Várkert Bazár.