fbpx

A Dömötör-torony meséi - kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

A_Domotor-torony_mesei_4
Fotó: Délmagyar/Török János

A torony alapját még a 11. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része 12. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a 13. századból valók. Története során számos alkalommal átépítették, és csak a 18. században nyerte el végső formáját.

A_Domotor-torony_mesei_5

A műemlék az egykori barokk stílusú Szent Demeter-templom bontásakor került felszínre 1925-ben. 1931-ben falába ajtót vágtak, ennek íves felső részébe Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi ?kőbárányt” illesztették. Belsejét ? olasz mintára ? keresztelőkápolnává alakították.

1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el. Az épület vizesedése miatt a falfestmények megrongálódtak, a képzőművészeti alkotást 2015-ben restaurálták.

Domotor-torony
A Dömötör-torony
Fotó: delmagyar.hu

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a megnyitón elmondta: az egyházmegye hitéleti, kulturális, közösségi tevékenységének vezérfonala a készülődés alapításának 2030-as millenniumára.

Forrás: MTI

 

A rovat további cikkei