fbpx

Echoes a FUGA-ban

A kiállítást a budapesti székhelyű Finn Kulturális Intézet, a Finnagora szervezte varsói társintézményének segítségével. A 2017-ben függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Finnország jól ismert és eddig kevésbe látott gyöngyszemeivel is találkozhatnak az érdeklődők.

Echoes_foto_2

A tárlat nyolc témán keresztül mutatja be a finn építészetet és iparművészetet. Ezek: Csend, Fény és árnyék, Egyenlőség, Fejlődés, Emberalkotta, Tájkép, Hagyomány és Közösség. A kiállítás több mint száz tárgyat, illetve épületet mutat be Finnország függetlenségének minden egyes évtizedéből. De a kiállítás kronológiailag leginkább az 1950-es és ?60-as évekre, valamint a jelen tárgyaira koncentrál.

 

?Reményeink szerint a kiállított tárgyak és épületek jól tükrözik a finn iparművészek és építészek egyenjogúság és a jólét iránti elkötelezettségét, melyet munkáikkal is igyekeztek szolgálni? ? jegyezték meg a szervezők.

 

Echoes_foto_1

Az évszakok váltakozása, a nagy távolságok és a zord természeti környezet arra sarkallták az iparművészeket, hogy egyszerűsített formanyelven, egyszerű anyagokból egyszerű és gyakorlatias hétköznapi tárgyakat tervezzenek. A kiállítás legfőbb célja ennek a különleges vonásnak, illetve a finn formatervezők sokszínű hozzáállásának bemutatása.

 

A kiállítás 2017. június 29-én nyílik a FUGA ? Budapesti Építészeti Központban, majd az ünnepi év során Pozsonyba, Prágába, Varsóba és Berlinbe is ellátogat.

 

A megnyitón beszédet mond Pekka Korvenmaa (design és kultúra professzor, Aalto University, School of Arts, Design and Architecture) és Laura Isoniemi (producer, kurátor).

A kiállítás július 17-ig látható.

A rovat további cikkei