Magyarország technikai fejlődése aligha képzelhető el számos, műszaki dolgokban érdekelt család áldozatos munkája és odaadása nélkül. Köztük a nagy múltú Korbuly mérnökcsalád munkássága a magyar innováció egyik csúcsteljesítmény Korbuly családé. A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben május 15-én nyílt kiállítás a Korbuly dinasztia történetét és a hazai iparvállalatokkal való kapcsolatát mutatja be.

Korbuly_Janos_es_Rohrer_Emil_Dutra_traktorok_elott

Korbuly János és Rohrer Emil Dutra traktorok előtt

Forrás: kozlekedesimuzeum.hu

A kiállításmegnyitón Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt években hangsúlyt fektettek arra, hogy úgy beszéljenek a műszaki dolgokról, hogy azokon keresztül az emberi történetek is megjelenjenek. “A Korbuly család egyedülálló módon járult hozzá a magyar innováció történetéhez” – emelte ki.

Az egyik leszármazott, Korbuly Ádám részletesen beszélt a család múltjáról és története fő állomásairól, amelyek nem egyszer egybeestek Magyarország történelmének fordulópontjaival. “Négy generáció összefogásának eredménye tekinthető meg a kiállításon” – jegyezte meg, majd hozzátette, a családtörténet a tizenkilencedik századtól veszi kezdetét, név szerint Korbuly József szakmai indulásával.

korbuly_dutra_3
UE-28 a szerelősoron
Forrás: kozlekedesimuzeum.hu

A Műszaki Egyetemet önerőből elvégző Korbuly József 1878-ban a Párizsi Világkiállításon az újfajta Korbuly csapágyért nagydíjat kap, és a későbbiekben több fontos eredmény fűződik a nevéhez. Megjegyezte, hogy Korbuly József műszaki gondolkodásmódot adott át a család többi tagjának, ami anyag- és munkaszeretettel párosult. A családot jellemezte még a rendszerben történő gondolkodás, az új iránti nyitottság, a csapatszellem, valamint mindig a legmodernebb technológia alkalmazása. “A család alapgondolata szerint a tudás az egyetlen dolog, ami nem vehető el az embertől” – mondta.

A_Korbuly_csalad
A Korbuly család
Forrás: kozlekedesimuzeum.hu

A megnyitón a kilencvenéves bókai Bókay Árpád, Korbuly Károly gépészmérnök, a csepeli Weiss Manfréd Gyár műszaki igazgatójának unokája néhány mondatban elevenítette fel személyes emlékeit, amiket a közönség nagy lelkesedéssel fogadott.

A tárgyi dokumentumokból, archív filmfelvételekből és fotókból álló kiállítás augusztus harmadikáig tekinthető meg.