fbpx

Az elfojtott szerelem motívumaitól az erdélyi postaépítészetig

Több mint 20 fővárosi és közel ugyanennyi vidéki helyszín kínál erdélyi tematikájú programot az egy hónap múlva, június 20-án megrendezendő Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén lehetett először egy kiemelt tematikához kapcsolódóan programot szervezni, és így csaknem félszáz, erdélyi témájú eseménnyel találkozhatnak majd ezen az éjszakán a látogatók.

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, és ebben az évben is gazdag programokkal várják majd az intézmények az izgalmas kalandra vágyó látogatókat, de ? az eddigiektől eltérően ? ezúttal kiemelt tematika is színesíti a kínálatot. Az ?Élő Erdély? téma lehetőséget ad az intézményeknek, hogy erre fűzzék fel aznapi programjaikat, újabb kapcsolódási pontot találva egymással és a téma iránt érdeklődő közönséggel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a gyűjtemények sokszínűen, profiljukhoz illően kapcsolódjanak a tematikához.

muzeum

Erdély középpontba állításának aktualitását az adja, hogy két országos múzeum is ehhez kapcsolódó kiállítást mutat be ebben az időszakban: a Magyar Nemzeti Galériában augusztus végéig látható a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás, a Néprajzi Múzeumban pedig A székelykaputól a törülközőig – Szinte Gábor gyűjtései című tárlattal találkozhatnak a látogatók.

A kiemelt témához kapcsolódó intézmények a Múzeumok Éjszakáján változatos programokat kínálnak. A Várkert Bazárban Erdély madártávlatból című fotókiállítás nyílik ezen az estén, amelyet Orbán János Dénes kolozsvári költő estje követ. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban Az elfojtott szerelem motívumai címmel erdélyi népdalokat hallhatnak majd az érdeklődők az Izgalom biológiája című kiállításhoz kapcsolódóan. A Róth Miksa Emlékház Róth Miksa legszebb erdélyi alkotásait mutatja be a marosvásárhelyi Kultúrpalotától a temesvári Szeminárium épületében látható művekig.

A Postamúzeumban Postaépítészet Erdélyben címmel nyílik kiállítás, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumban pedig Pénzügyőr szolgálat az erdélyi határon témában tartanak előadást. A Néprajzi Múzeumban erdélyi mesterségek mutatkoznak be, és erről szóló néprajzi filmeket is vetítenek ezen az estén. A Műcsarnok Metamorphosis Transylvania című kiállítással készül erre az éjszakára, de izgalmas programmal csatlakozik a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár is ? ez utóbbiban többek között Mária Terézia azon aranypecsétes oklevelét is bemutatják, amelyben fejedelmi rangra emeli Erdélyt. A Magyar Nemzeti Galéria programjai közt szerepel gasztrosarok, ahol erdélyi ételeket kóstolhatnak majd a látogatók, de erdélyi témájú gyerekprogramokat, tárlatvezetéseket, filmvetítést is műsorra tűznek a szervezők. Többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Írószövetség és a Holokauszt Emlékközpont is szervez ilyen programokat a Múzeumok Éjszakáján.

A rovat további cikkei