fbpx

A fafaragópályázat legjobbjai

Kiállítás nyílt a XXXII. Országos Faragópályázat alkotásaiból.

Orszagos_Faragopalyazat_2

A pályázatra idén 207 alkotás érkezett 56 alkotótól, a szakmai zsűrizés után 141 munka kerülhetett a kiállításba, többek között a Kapoli-hagyományokat követő pásztormunka, áttört és domború faragású bútorok, naiv szobrok, fejfák, hangszerek és egy kálváriás türelemüveg. A faragás minden ága megjelenik, így a csont- és szarumunkák, gondosan választott alapanyagból készült fafaragások, finom spanyolozások és látványos fémberakások.

A 2019. évi pályázatban az idősebb Kapoli Antal-vándordíjat Nesó Sándor, a népművészet mestere érdemelte ki egyedi stílusú, igényesen megmunkált mívesen díszített szarutárgy-együtteséért.

Első helyezést kapott Kovács Zoltán szaru- és csontfaragó művész, a népművészet mestere precízen kivitelezett, több tájegységet is magas színvonalon bemutató, napjainkban is jól használható szarutárgyaiért, valamint Sasvári János népi iparművész fafaragó áttört díszítésű míves palóc bútoraiért.

Orszagos_Faragopalyazat_1

Megosztott második díjjal jutalmazták Kálmán Gyula a fa természetes formáját követő juhászkampóit, Mónus Béla jellegzetes formavilágú szobrait és Nagy Sándor díszített fejfáit. Harmadik helyezésben Dóra Áron, a népművészet ifjú mestere, valamint Fehér Vilmos Lajos és Pálfi Sándor népi iparművész részesült.

A Folktrend különdíjat idén Horváth Béla, a népművészet mestere kapta gyönyörűen kivitelezett ízléses csontmunkával díszített kisbútoraiért.

A faragók legrangosabb országos megmérettetését, az Országos Faragópályázatot 1957 óta rendezik meg. A pályázatot eredetileg a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára írták ki, amelyet a néhai idősebb Kapoli Antal Kossuth-díjas pásztor fafaragó, a népművészet mestere neve fémjelez.

A pályázat szervezője és az augusztus 9-ig látható kiállítás kurátora Csákányi Zoltán.

A rovat további cikkei