Játék nélkül nincs igazi felnőtt, aki elveszti a gyermeki énjét, annak azonnal azt javaslom, hagyja abba az építészetet – mondta el Finta József Kossuth-díjas építész Matzon Ákos Fej vagy/és vitorla című kiállításának október 15-ei megnyitóján. Hozzátette: szemmel láthatóan Matzon Ákosban ez megvan, szeret játszani, új és új dolgokat talál magának.

DSC_0203Most éppen a görbülő formákat. A kiállítás november 10-éig látogatható a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 

Matzon Ákost pár éve már foglalkoztatja a gondolat, hogy kilépjen a szigorú geometriából. Az újtól való félelem végül a Balaton partján szakadt meg, egy éve pedig már a Kultúrkúria eredetileg könyvtárnak épült, ablakokkal körbevett belső terének paramétereit figyelembe véve készíti újszerű alkotásait.

 

Szemmel láthatóan felforrt a világ Matzon Ákos képein: gömbölyödő ívei a felhőket, a dombokat ábrázolhatják, éppen itt azonban a vitorlások ihlették meg a művészt. Ugyanakkor látszik: ennél többről van itt szó – mondta Finta József. A szabadságot keresik az egymásba fonódó vonalai, máskor szelíden tárulnak egymás mellé. És nem csak a témamegjelölésben említett vitorlások köszönnek vissza végső soron a képekről, a geometrikus absztrakciók áttöréséről van itt szó. “Nem könnyű a művészeknek ebben a korban élni” . mondta el a Munkácsy-díjas Matzon Ákosról képeinek tanulságáról az építész, aki az egymáshoz kapcsolódó formákat és az egymást futni engedő vonalakat méltatta.

 

A természethez talál vissza Matzon Ákos ezeken a képeken ? mondta Finta József a Kultúra.hu-nak. Kifejtette: jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 3000 fő kiszolgálására alkalmas oktatási épületének építésére készül. Várja azonban már azt, hogy a város vezetése javaslatára egy kongresszusi központ felépítésére is rábólintson, mellyel a konferenciaturizmus jelentős felvirágzásnak indulhatna a fővárosban.

 

MAtzon Ákosnnak a Balassi Intézetben is nyílt egy kiállítása, a két tárlatról készült galériánk itt megtkeinthető.

Takács Erzsébet