fbpx

Finn plakáttervező Szentendrén

A MANK Nonprofit Kft. a Szigligeti Alkotóházban október 6. és 11. között szervezi meg a plakátszerkesztői, grafikai workshopot Kari Piippo vezetésével. A kiállításon a művész hetven plakátja és tíz rajza nyújt átfogó képet a finn dizájnról ? közölte az intézmény az MTI-vel.

Kari_Piippo
Kari Piippo

?A legjobb magyar poszterek formálták a nagy társadalmi változások évei alatt a Magyarországról kialakult képet, ezek pedig éles megfigyeléseket tettek a társadalmi változásokról és reagáltak a jövővel kapcsolatos elvárásokra. Ilyen például a Tovarisi konyec! című plakát Orosz Istvántól, amely azóta a poszterművészet modern klasszikusává vált? ? idézi Kari Piippót a közlemény.

Mint írják: a nemzetközi hírű tervezőgrafikus az Alliance Graphique Internationales tagja, vendégprofesszor Tokióban, 2004-ben tiszteletbeli egyetemi tanár lett Kínában. Munkáit napjainkig rendszeresen publikálja a Poster Annual nemzetközi grafikai folyóirat, 2005 és 2015 között nyolc alkalommal tüntette ki plakátjait aranyéremmel. A művész 1985 óta jár Magyarországra. Rendeztek már kiállítást munkáiból Békéscsabán, Pécsett és Gyulán, majd munkáit beválogatták a Poszterek Magyarországról című albumba is.

Kari_Piippo_Homage_to_Shigeo_Fukuda_ok
Homage to Shigeo Fukuda

A közleményben Molnár Gyulát, a kiállítást megnyitó Ferenczy Noémi-díjas grafikusművészt, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt tanszékvezető professzorát is idézik, aki szerint a plakátok önmagukért beszélnek, hiszen egyszerűek, erősek, élesek, tiszták, ragyogóan elegánsak és tartalmukban humanistán provokatívak, olyanok, mint a finn design hagyomány. ?Tartalmuk ugyan változó, de mindegyik a gondolat és a vizualitás esszenciája? ? mondta.

Kari Piippót minimalizmus jellemzi: öt kis színes háromszögből kész a nagy kékséget átszelő vitorlás, de hasonlóan egyszerűen ábrázolja az üres választási dobozt, Hamlet sírgödrét, Az ügynök halálának téglabőröndjét. ?Itt nem a művek alkalmazkodnak a tartalomhoz, hanem a tartalmak oldódnak fel Kari Piippo formavilágában, lehet az kulturális, társadalmi, vagy politikai célú üzenet? ? fogalmazott Molnár Gyula.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei