A szervezők minden évben új tematika mentén írják ki a pályázatot, amelynek témája az idei évben az abszurd volt. A kiírásra több mint 60 munka érkezett. Földi Viktor Faceblind című sorozatával nyerte az idei Vesc-Art díjat, amelynek értelmében a díjat alapító Vescot Kft. 300 ezer forint értékben megvásárol egy alkotást a nyertes sorozatból. A Faceblind című sorozat az arcvakság, a prozopagnózia nevű mentális betegséget dolgozza fel.

foldi_viktor_-_faceblind_01

 

?A prozopagnózia magyarul annyit tesz: arcvakság. Igencsak megdöbbentem, mikor tudomásomra jutott, hogy létezik efféle betegség, amelyben ráadásul a népesség 2,5 százaléka szenved. Ezek az emberek nem képesek mások arcát azonosítani, sőt, ha tükörbe néznek, még a saját arcukat sem ismerik fel. Munkám megalkotásában az a soha ki nem elégíthető kíváncsiság hajtott, hogy megtudjam: ők mit és hogyan láthatnak valójában? Fotográfiai kísérleteim során a saját környezetem, barátaim arcképeit használtam föl; a különböző arcok egymásra vetülése pedig színes, álomszerű látványvilágot eredményezett. Semmilyen digitális torzítást nem alkalmaztam. A képeket nem illusztrációnak szántam, csupán ? vízióm alapján ? művészeti megközelítéssel kívántam a felismerhetetlenség jelenségét érzékelhetővé tenni? ? meséli Földi Viktor a Faceblind című sorozatáról.

 

A Vesc-Art díjat a Vescot Mérnökiroda Kft. alapította 2013-ban. Évente új és új témában hirdetnek pályázatot, amelyre fiatal, pályakezdő fotóművészek jelentkezését várják. A Vesc-Art célja, hogy kiállítási lehetőséget biztosítsanak pályakezdő művészek számára, ezen felül a fődíjas alkotó egy képét 300 ezer forint értékben megvásárolja a Vescot Kft., ezáltal építve gyűjteményét. Az évente bővülő programban részt vevő művészeknek ezen felül szakmai és önmenedzselési tanácsadást is biztosítanak.