A végéhez közelít a volt Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója.

A volt Olof Palme Ház a Városliget egyik legimpozánsabb és legrégibb épülete, így műemléki rekonstrukciója nagy jelentőséggel bír.

Millennium Házává átkeresztelve már idén ősszel megnyílik az érdeklődők előtt.

A több mint 130 éves épület főbejárata elé egy új Zsolnay díszkút is kerül majd az 1500 tőből álló rózsakertbe, amely a park tájépítészeti megújításának része volt.

Az épületen belül jelenleg a Városliget legszebb éveit bemutató kiállítás kialakításán dolgoznak, valamint előkészítik a Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház beüzemelését.

A neoreneszánsz stílusú Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciójával a századforduló egyik nagy értékkel bíró hazai építészeti mementóját sikerült az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján helyreállítani.

A Millennium Háza jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának.

A Millennium Háza homlokzatán több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott. Így természetes fény is bevilágítja a belső tereket.

Több tucat restaurátor dolgozott a Zsolnay kerámiaelemekkel. Kétéves munkájuknak köszönhetően a ház hosszú évtizedek után végre méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét.

Az épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is.

Az egyedülálló rózsakert szintén méltó éke lesz a ligetnek. Számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágaiban gyönyörködhetünk. Láthatunk néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát is a 17-18. századból.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel egészült ki, mely elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne lesz.

A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuját.