A tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken keresztül pedig a művészek életútját is bemutatják.    

 

Budapest_latkepe_1935
Sass Brunner Erzsébet: Budapest látképe (1935)

Brunner Ferenc 1908-ban nyitotta meg festőiskoláját Nagykanizsán, egy évvel később feleségül vette első tanítványát, Farkas Erzsébetet. Közös gyermekük, Brunner Erzsébet (1910-2001) Kisfaludi Strobl Zsigmondnál tanult szobrászatot, majd 1929-ben édesanyjával, Sass Brunner Erzsébettel (1889-1950) útnak indult Indiába. Kalandos utazásuk során szinte az egész világot bejárták. Brunner Erzsébet édesanyja halála után felvette az indiai állampolgárságot, és Delhiben telepedett le.

A_harom_Sass
Forrás: Nagykanizsa online

Sass Brunner Ferenc (1882-1963) családja távozása után Sümegen élt és alkotott, festményei 2001-ben kerültek a nagykanizsai Thúry György Múzeumba. Indiából több mint 900 Brunner-kép érkezett a dél-zalai városba, a képzőművészeti gyűjtemény így a művészcsalád csaknem ezer munkáját őrzi ? mondta el a kiállítás kurátora, Tugya Beáta.A képek jelentős része sérült, repedezett, de restaurálásuk már elkezdődött.

Sass_Briunner_Ersebet_es_Brunner_Erzsebet
Sass Brunner Ersébet és Brunner Erzsébet

A tárlaton a művészcsalád 65 festményét mutatják be, köztük Sass Brunner Ferenc olyan műveit, amelyeket még soha nem állítottak ki. Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkái közül számos csendélet, portré, keresztény és Buddha-ábrázolás is látható.

A vitrinekben az Indiából írt leveleket, papírlapokra skiccelt rajzokat, a Brunner-képekkel illusztrált, 1935-ben japán nyelven kiadott, Petőfi Sándor verseit tartalmazó kötetet és a fotóalbumokat láthatjuk. Anya és leánya kalandos utazását amatőr fotókon is megörökítették, a korabeli fotók egy részét retusálták és felnagyították.

 

Sass_Brunner_Erzsebet
Sass Brunner Erzsébet: Virág cseresznyefák (Tokió, 1936)

A kiállításon látható olyan fénykép is, amely Indira Gandhi 1972-es magyarországi látogatásán készült: ekkor adta azokat a képeket, amelyeket Brunner Erzsébet küldött szülővárosába.

A tárlat szeptember 28-ig tekinthető meg a Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban.