25 évvel ezelőtt fergeteges sikerrel zárult a világhírű Sotheby’s közreműködésével létrejött első árverés az V. kerületi Balaton utcában. Az első aukció óriási előrelépést jelentett a hazai műkereskedelemben akkor még csak tíz éves múltra visszatekintő, Nagyházi Csaba és Soóky Marietta által alapított régiségkereskedés, majd galéria életében.

GianniCarlo
Carlo Cignani: Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében

A háromnapos jubileumi aukció kínálatából több mű is komoly szakmai érdeklődésre tarthat számot. A Carlo Cignaninak tulajdonított Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében című, 1680 körül készült festmény, amelynek kikiáltási ára 55 millió forint. A méretében is impozáns védett festmény a szakértők számára is fejtörést okozó ikonográfiai témát dolgoz fel. A bolognai festészet kiemelkedő mesterének alkotásai már a 18. században nagy népszerűségnek örvendtek olyan nagy magyar gyűjtők körében, mint gróf Apponyi Antal György, Kazinczy Ferenc vagy Esterházy Pál.

hatakt-ulo-akt-akttanulmany-8838-7261
Aba-Novák Vilmos egy hátaktja 

Aba-Novák Vilmos több helyen kiállított és reprodukált monumentális hatású Hátaktja Vulkovics Katalint, Katót, a művész feleségét ábrázolja, aki 1921-tól állandó modellje volt férjének. A művész korai kubisztikus korszakának darabját a festő élete végéig műterme falán őrizte. A kép kikiáltási ára 42 millió forint.

Josef Israëls Vihar után című 1858-as festményének kikiáltási ára 17 millió forint. A hágai iskola egyik legjelentősebb mesterének alkotása szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria 1995-ben rendezett, a hágai festőiskolát bemutató nagyszabású kiállításán is.

Mindezek mellett a festménykínálatban szerepelnek még Donáth János, Barabás Miklós és Benczúr Gyula portréi, Molnár József Fürdő után című impozáns méretű alkotása, a neves belga festő, Gustave Léonard de Jonghe társasági portréja, Mészöly Géza két kisméretű tájképe, Gulácsy Lajos Rokokó kerti jelenete, valamint Vaszary János, Iványi Grünwald Béla, Batthyány Gyula, Czóbel Béla, A. Tóth Sándor, Egry József, Patkó Károly, Kmetty János és Perlrott Csaba Vilmos művei is.