A nyolcadik alkalommal megrendezett Graphifest november 6-án, csütörtökön este nyílt meg, az Aranyrajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), valamint a Design Terminál közös szervezésében a budapesti Várkert Bazárban. A magyar tervezőgrafikai szakma éves seregszemléjén a hagyományokhoz híven 13. alkalommal adták át az Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdették a MATT tematikus grafikai pályázatának eredményét is.

Az Aranyrajzszög Társaság díjára minden évben nyílt pályázat formájában lehet jelentkezni konkrét megbízásokra készült munkákkal. Idén az év pályakezdő tervezőgrafikusának járó díjjal Kiss József Gergelyt jutalmazták, a szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díját Pletser Cecília kapta, az év grafikai stúdiójának járó díjat pedig a Mátai és Végh Kreatív Műhely nyerte el. Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó elismerést Bogányi Gergely vehette át, a kulturális díjat Nagy Róbert kapta. 2014-ben Aranyrajzszög Életmű Díjjal Darvas Árpád grafikusművészt tüntették ki.

A MATT évente meghirdetett tematikus tervezőgrafikai pályázata idén is az egyéni alkotói szándék megjelenítését célozta meg. 2014-ben a ?Tér+Kép? című pályázat MATT szakmai díját Lakosi Krisztián és Mrkobrad Marko kapta, különdíjasa pedig Laborc Zsófia lett. A zsűri elnökének, Reza Abedini - teheráni születésű grafikusművész - személyes különdíjával Stumpf Diánát jutalmazta.

A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban látható az Aranyrajzszög-díjra, illetve az "Tér+Kép" pályázatra beérkezett pályaművekből összeállított kiállítás.

A Graphifest további szakmai előadással is várja az érdeklődőket a Design Terminálban: idén a fesztivál vendége Hansje van Halem holland tervezőgrafikus, aki 2003-ban diplomázott a Gerrit Rietveld Akadémián, azóta pedig önálló grafikusként dolgozik. Az alkalmazott plakáttervezésen túl számos más területen is aktívan tevékenykedik: holland bélyegtervek és építészeti alkotások őrzik egyedi kézjegyét. Angol nyelvű előadását november 11-én, kedden 19:00 órától hallgathatják meg az érdeklődők.

Emellett a Design Terminál emeletén a MATT tagok munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők november 6-16. között.